Diari Més

Patrimoni

La Font dels Lleons pot fer perdre milions d'euros a Tarragona, segons la CUP

Els cupaires consideren que la permuta de terrenys que vol fer el consistori per conservar les restes romanes no s'ajusta als preus reals de mercat

La font dels Lleons pot fer perdre milions d'euros a Tarragona, segons la CUP

La font dels Lleons pot fer perdre milions d'euros a Tarragona, segons la CUPGoogle

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La CUP va denunciar ahir que l’Ajuntament podria perdre milions d’euros si es tira endavant la permuta del terreny municipal de les Gavarres per aconseguir els dos solars on hi ha la font dels Lleons, les restes romanes més importants trobades en els últims 25 anys.

La font dels Lleons se situa en el carrer Pere Martell i Eivissa i, per tal de què pugui passar a titularitat pública, l’Ajuntament proposa permutar un terreny de les Gavarres. La CUP va detectar el problema en què el terreny de les Gavarres està valorat en poc més de 300 euros el metre quadrat, quan un terreny de a prop, «on fa aproximadament un any es va construir un Mercadona, es va valorar en poc més de 800 euros el metre quadrat», informava Laia Estrada, la cap de llista de la CUP. Aquesta diferència prové, segons deia la regidora, de la persona encarregada de valorar-los.

L’octubre de l’any passat, l’Ajuntament va aprovar una interpretació legal, amb 12 vots a favor, 10 en contra i 4 abstencions. La llei catalana dictamina que les valoracions les ha de fer un tècnic municipal, «i el plenari va aprovar que el tècnic municipal era qualsevol persona del territori de Tarragona, cosa que no garanteix la seguretat jurídica», i no necessàriament un tècnic del Consistori. Així doncs, la CUP afirmava que un arquitecte que no treballa per l’Ajuntament va poder valorar el preu del terreny de les Gavarres. A més, els cupaires, Estrada i el regidor Jordi Martí, explicaven que existeix un informe desfavorable d’un tècnic municipal, que contradiu les indicacions de l’informe extern.

Segons les xifres presentades per la CUP, pel terreny del Mercadona, l’Ajuntament hauria obtingut gairebé 5 milions d’euros, i pel terreny de les Gavarres, si el preu es manté segons l’actual valoració, n’obtindria menys de dos milions. Si el preu fos el mateix que ho va ser amb el de les Gavarres, podrien guanyar gairebé 4 milions d’euros.

Així doncs, el grup independentista es preguntava perquè l’Ajuntament estava «regalant una finca de les Gavarres», deia Estrada, mentre que Martí afegia que «s’han fet coses estranyes, que no tenen ni cap ni peus».

La resposta de l’Ajuntament no es va fer esperar i el regidor d’Urbanisme, Josep Maria Milà, va explicar que «la taxació de les finques objecte de la permuta ha estat realitzada per una empresa inscrita en el Registre de Societats de Taxació del Banc d’Espanya tal com preveu la Llei de Patrimoni de les administracions públiques». A més, negava rotundament que els terrenys del Mercadona fossin de titularitat pública i que, per tant, hagués rebut 5 milions d’ingressos amb la seva venda. A més, també va voler assenyalar que «el terreny de les Gavarres propietat de l’Ajuntament està valorat segons l’empresa taxadora en 385 €/m2, que correspon a la mitjana de l’oferta i la demanda de la zona i rodalies amb usos terciaris».

L’única informació que va confirmar era que, efectivament, l’Ajuntament està en tràmits per permutar el solar de les Gavarres, de 5.998 m2, juntament amb un local comercial i un soterrani on se situa la Font dels Lleons. Segons Milà, «l’objectiu és adquirir unes restes romanes de gran valor arqueològic i museïtzar i fer públic aquest espai a tota la ciutadania».

tracking