Diari Més

La fiscalia investigarà l'episodi de fumeres a les torxes del polígon nord de Tarragona

El ministeri fiscal vol esbrinar si hi ha hagut riscos per a la població i si s'ha comès un delicte mediambiental ​​Repsol ha informat que la planta d'Olefines ja funciona amb normalitat i ha demanat disculpes per les molèsties ocasionades

Grups de treball es reuneixen per millorar la qualitat de l'aire a Tarragona

Grups de treball es reuneixen per millorar la qualitat de l'aire a TarragonaCristina Aguilar

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La fiscalia obrirà diligències d’investigació per l’incident registrat dilluns al polígon petroquímic nord de Tarragona, que va comportar una densa fumera negra i flames de grans dimensions a les torxes de seguretat de Repsol i Dow Chemical. El fiscal de Medi Ambient de Tarragona, Ignacio Monreal, ha confirmat que encarregarà la investigació dels fets al Servei de Protecció de la Natura (Seprona) de la Guàrdia Civil perquè determini si el succés ha suposat algun risc per a la població, si se’n poden derivar responsabilitats penals per delictes contra el medi ambient i si, recentment, hi ha hagut més precedents. La fiscalia també preveu requerir informació a les empreses afectades i sol·licitar els informes pertinents a la Generalitat per tal d’esclarir la incidència, que ha generat alarma social i ha motivat les crítiques dels ecologistes.

Dilluns, la companyia Repsol va apuntar que el problema l'havia generat el sistema d'aire comprimit que gestiona diferents processos productius. La fallada tècnica va provocar una aturada de seguretat de les dues unitats d'olefines existents en el complex i l’activació de les torxes, que van començar a cremar l’etilè que s’estava processant. La mateixa incidència també va provocar, a més, que no es pogués aportar vapor d'aigua a les torxes, la qual cosa hagués evitat la formació de columnes de fum. Aquest dimarts, la delegació del Govern a Tarragona va fer una crida a la calma a la població i va garantir que la incidència no havia superat els llindars de contaminació permesos, segons els controls mediambientals extraordinaris activats a la zona. Per la seva banda, entitats ecologistes del territori com Gepec i la Plataforma Cel Net van criticar el «silenci i l’immobilisme»davant d’aquests episodis. Ecologistes en Acció va anunciar que presentaria un escrit a la fiscalia perquè obrís una investigació.

Situació normalitzada

Repsol ha informat que la planta de Olefines de Repsol funciona amb normalitat des d'última hora de la tarda d'ahir, un cop finalitzat el procés de posada en marxa de la unitat. Des de llavors ja no es fa ús de la torxa. Així mateix, han demanat disculpes per les molèstiesi la preocupacióque han pogut ocasionar.

La companyia ha recordat que la torxa és un element clau i és sinònim de seguretat i funcionament correcte en cas d'una aturada no programada, com la que va tenir lloc dilluns passat.

Han assegurat en un comunicat que «en cap moment hi va haver cap tipus de risc, les autoritats van estar informades permanentment i els sistemes de seguretat van funcionar amb normalitat al llarg de tot el procés».

tracking