Diari Més

Salut

Absentisme a les llars d'infants per por al contagi de l'enterovirus

Els directors de les escoles tenen vetat explicar quina és la situació del seu centre per ordres del departament d’Ensenyament

Absentisme a les llars d'infants per por al contagi de l'enterovirus

Absentisme a les llars d'infants per por al contagi de l'enterovirusACN

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Les llars d’infants municipals de Tarragona han detectat una menor assistència d’alumnes a les aules des de dijous passat. Moltes famílies tarragonines han optat per no portar els seus fills a la llar d’infants per por al contagi de l’enterovirus i, encara avui, els centres tenen menys alumnes del que és habitual. El dia amb més baixa assistència va ser el divendres de la setmana passada, tot i que molts centres encara tenen les aules parcialment buides a dia d’avui.

En les escoles, l’efecte de l’absentisme ha estat més lleu, tot i que cap dels directors i directores de centres pot explicar quina és la situació exacta de la seva escola. Els centres educatius de titularitat pública van rebre la setmana passada un comunicat oficial dels serveis territorials d’Ensenyament, signat per la directora Silvia Rodes, en què se’ls indicava que, en cas que un mitjà de comunicació es posés en contacte amb ells, els havien de remetre directament als serveis i, per tant, no podien donar cap tipus d’informació. Aquest silenci a les escoles no només ateny la informació de sanitat, com el nombre de nens amb el virus que hi podria haver al centre, sinó també tot allò relacionat, com la simple assistència a classe. La informació, doncs, arriba en comptagotes des de l’administració competent, i les altres vies de comunicació es troben bloquejades. Tot i així, existeix un gruix de famílies tarragonines que ha preferit apartar els fills de les escoles durant un temps. El responsable d’un centre, que prefereix romandre en l’anonimat, explica que la situació és pràcticament de normalitat, i que a la seva escola només hi ha hagut vora sis alumnes que no han assistit a classe. El que més d’un director confirma és que molts familiars s’han acostat a l’escola per demanar informació sobre l’enterovirus i els sistemes per evitar el contagi. A més, el Departament de Salut, va fer arribar una sèrie d’indicacions per minimitzar el risc, que les escoles van poder facilitar als pares i mares.

L’absentisme està afectant, sobretot, a les llars d’infants, tal i com expliquen pràcticament la totalitat de centres municipals. Josepa Clavero, directora del Ninot explica que han arribat a faltar una cinquantena de nens. «Des de divendres que ho hem notat, que hi ha hagut molts infants que s’han quedat a casa. Ara la situació està una mica millor i esperem que a finals de setmana estigui normalitzada», explica Clavero. També a l’Arrabassada confirmen que, ahir dimarts, hi havia un absentisme d’aproximadament una quarta part dels alumnes. Bona part de les llars d’infants estan en aquesta situació, però totes elles coincideixen que el pitjor dia va ser divendres i que aquesta setmana, lentament, les xifres d’assistència s’estan recuperant. A Bonavista, per exemple, expliquen que «hi ha famílies que encara tenen por, però ara ja no és el que va ser divendres». L’absentisme va arribar fins al 40% de l’alumnat en alguna llar d’infants de la ciutat, així que moltes han adoptat mesures per minimitzar el possible contagi dels infants. N’hi ha que han ampliat les jornades de neteja i que són especialment curosos amb la higiene de les joguines, com a la de Sant Salvador que, tot i tenir una assistència gairebé normal –només van estar absents quatre o cinc nens–, han modificat una mica les seves rutines: «Per protocol rentàvem els nens amb la seva tovallola però ara les hem canviat per bobines de paper i també desinfectem tots els vàters a cada ús, perquè és una de les vies de contagi», explica la directora de la llar, Vanessa Antonell.

Gairebé una vintena d’ingressos

El departament de Salut va confirmar ahir que 19 infants estan ingressats amb afectació neurològica per enterovirus a diferents hospitals de Catalunya, quatre dels quals continuen a la Unitat de Cures Intensives. En total, en les últimes setmanes s’han detectat 60 casos, la gran majoria dels quals evolucionen favorablement. Des del passat divendres no s’ha confirmat cap nou cas, però el Departament va subratllar que «cal ser prudents i cauts perquè seria prematur fer prediccions sobre l’evolució d’aquest episodi».

El telèfon 061 CatSalut respon va rebre, des de dimecres a ahir al matí, un total de 834 trucades per demanar informació sobre els símptomes de l’enterovirus, el contagi i la prevenció, sobretot. Dimecres se’n van rebre 95 i dijous 229, el divendres se’n van registrar 130 i dissabte 145. Diumenge encara hi va haver 114 trucades i fins a les vuit del matí de dimarts es van rebre rebut 121 consultes.

Demà a les deu, el conseller de Salut, Antoni Comín, compareixerà al Parlament a petició pròpia per informar de la resposta assistencial del Departament.

tracking