Diari Més

Ensenyament

Calçot, el gat de la Part Alta que ensenya anglès

English Tarragona ha publicat un conte en aquest idioma que relata les aventures d’un felí per la Part Alta

Calçot, el gat de la Part Alta que ensenya anglès

Calçot, el gat de la Part Alta que ensenya anglèsAnna Ferran

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Que els gats són un dels protagonistes de la Part Alta, és sabut per tots els tarragonins. Ara bé, que un d’ells sigui capaç d’ensenyar anglès és novetat. Calçot, un felí inspirat en els que es passegen per aquesta zona de la ciutat, s’ha convertit en el protagonista d’un conte per a nens escrit en anglès: Calçot the Cathedral Cat and the Eyes in the Wall.

Els promotors d’aquesta iniciativa són dos britànics, Gareth Milne i Andrew Dobbin, que des de fa un temps resideixen a Tarragona. Els dos gestionen l’acadèmia d’idiomes English Tarragona i saben que als més menuts, llegir en anglès se’ls hi fa difícil. Conscients d’aquesta situació, van decidir que publicar un llibre en anglès seria una bona solució per fer que «s’enganxessin a la lectura» en aquest idioma. El problema però era que ells no tenien experiència en literatura infantil com per atrevir-se a fer el pas. La casualitat o el destí van fer que coneguessin a Pat Mullarkey, una nord-americana, instal·lada a Tarragona, que havia treballat en sector editorial i havia estudiat un màster justament en literatura infantil. Milne i Dobbin van plantejar-li la idea i ella, entusiasmada, ràpidament va acceptar-la.

La Part Alta, la inspiració

Mullarkey assegura que quan va arribar a Tarragona va quedar completament enamorada de la Part Alta. «Crec que és el millor lloc per trobar inspiració a l’hora d’escriure una història», comenta. Passejant un dia per la zona, va veure un gat pèl-roig que es passejava per la teulada de la Catedral i va quedar fascinada per la imatge, fins al punt que es va convertir en el punt de partida de la creació del conte.

L’escriptora comenta que a l’hora de plantejar una història dirigida als infants és molt important que s’adopti la mirada d’un nen. «Als nens, els hi encanten els animals, tenen una connexió especial amb ells», explica Mullarkey. Per això, va escollir com a protagonista del llibre un gat.

100% tarragoní

A l’hora d’escollir el nom del protagonista, ho va tenir clar: Calçot, «perquè és representatiu de Tarragona», apunta l’autora. De fet, Gareth Milne assegura que tot el conte és «molt de Tarragona, i pensem que això agrada als nens però també als pares, ja que se senten identificats amb tots els elements del llibre». A banda de la trama, també en destaquen unes vívides il·lustracions fetes per Paul Sánchez, que recullen alguns dels escenaris més coneguts de la Part Alta.

El conte es va presentar per Sant Jordi i l’acceptació entre els xiquets i xiquetes tarragonins ha estat «molt bona», segons comenten Milne i Debbin. Una de les claus recau en el fet que el llibre permet diverses lectures en funció de l’edat del lector. Així doncs, els més menuts es fixen més en tot el component narratiu que transmeten els dibuixos i els més grans poden aprendre nou vocabulari, sense que la història i el format els hi semblin per a nens més petits.

tracking