Diari Més

Salut

«Vam veure que no caminava ni parlava amb normalitat»

Els familiars de nens i nenes afectats expliquen les seves experiències davant l’enterovirus

La vuitena planta de la Vall d'Hebron està ocupada únicament per nens infectats per l'enterovirus.

«Vam veure que no caminava ni parlava amb normalitat»Cedida

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

A Valls, una nena de dos anys i mig patia una gastroenteritis, amb vòmits i descomposició. El dilluns, però, els pares van veure que no parlava ni caminava amb normalitat, així que la van portar a l’hospital Pius de Valls, on ràpidament la van derivar a l’hospital Joan XXIII. La nena és un dels 48 casos de Catalunya que pateix una infecció per enterovirus. «Avui a rehabilitació ha començat a caminar una mica, però es cansa de seguida i no té gaire equilibri, així que no ha pogut caminar gaire», explicava un familiar. Havent passat l’ensurt inicial, els seus familiars ja estan més tranquils, perquè «ens van dir que havent superat les 48 hores crucials, ara tot s’encaminava cap a la recuperació».

El familiar, que prefereix romandre anònim, explicava que li havien practicat una resonància magnètica que havia confirmat una inflamació en una part del cervell. «Sabem que no és la única de Valls afectada, hi ha un parell de nenes més, en edat d’anar a l’esola bressol, que estan fent-se les proves», assegurava el familiar. El tractament que està seguint la jove vallenca es basa a reduir la inflamació, perquè no hi ha un tractament específic per l’enterovirus.

«No ens expliquen gaire cosa, perquè ni els metges saben el que han de fer. En saben més que els familiars? Evidentment. Però estan molt perduts», es lamentava la familiar. La malalta haurà de continuar a l’hospital uns dies més, com a mínim, per tal de seguir amb la rehabilitació i en aïllament. De fet, la família d’ella explicava que els metges els han recomanat que, un cop els donin l’alta, mantinguin a la criatura aïllada dels altres nens i nenes durant uns dos mesos. Els familiars però, no ho veuen gaure viable, perquè «té una germana bessona i més germans, no podem apartar-la de la seva pròpia família. Tampoc sabem com».

L’experiència a la Vall d’Hebron

«La meva filla encara no pot caminar», explica José Ubal, pare de la petita de cinc anys de Campclar, infectada per l’enterovirus. José Ubal i la seva família es troben, des del dilluns, a la Vall d’Hebron de Barcelona. Com ells, «hi ha entre 25 i 30 nens tarragonins ingressats a l’hospital barceloní pel mateix virus», explica en José.

«La meva filla no parlava, no caminava, no es movia del sofà, i tot el dia dormia», explica en José. En arribar a l’hospital Joan XXIII, i després de fer-li un escàner a la petita, «de seguida ens van enviar cap a Barcelona». Segons va explicar-li una doctora, la seva filla patia un virus que inflamava el cervell, i això perjudicava el sistema nerviós, al cor i a la respiració. «Fins i tot em van insinuar que podia quedar paralítica», explica el pare.

La família d’en José i d’altres es troben a la vuitena planta, aïllats de la resta de menors malalts. Quan entren a l’habitació, han de posar-se una bata i una mascareta.

Segons explica en José, fills de familiars seus també han estat infectats per l’enterovirus. «S’han dirigit a l’hospital Joan XXIII, han estat diagnosticats i els hi han dit que anessin cap a casa i tornessin quan es trobin pitjor. Estem indignats», explica en José.

La filla d’en José està millorant. Ahir els metges li van comunicar que la petita està fora de perill, i que, de mica en mica, es recuperarà. Però ho farà des de casa, ja que està gairebé segur que dilluns els hi donaran l’alta. «La meva filla veu borrós i no camina, i em volen enviar cap a casa, no ho entenc», comenta preocupat en José.

En José ha explicat al Diari Més que, a part de la seva filla, hi ha més de 25 nens tarragonins a la Vall d’Hebron, infectats per l’enterovirus. «Els familiars no entenem per què els representants públics i polítics no diuen la veritat sobre què està passant. Aquí hi ha gairebé 50 nens malalts, i la gran majoria són de barris i municipis tarragonins: Salou, Sant Pere i Sant Pau, Torredembarra, Icomar, Valls, etc.», explica José.

Segons el familiar d'una menor infectada, la majoria de nens ingressats a la Vall d'Hebron són tarragonins.

«Vam veure que no caminava ni parlava amb normalitat»Cedida

tracking