Diari Més

Salut

Joan XXIII aïlla tota la planta de pediatria per ubicar als nens amb enterovirus

Salut no ha volgut donar dades del nombre d'afectats a Tarragona, però segons ha pogut saber el Diari Més són una dotzena El nen mort a l'hospital Sant Joan de Reus no s'ha pogut vincular amb el cas, tot i que no es descarta
Identifiquen l'enterovirus A71 com el causant del brot

Una ONG busca voluntaris per acompanyar malalts de Joan XXIII

Una ONG busca voluntaris per acompanyar malalts de Joan XXIIICristina Aguilar

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La planta de pediatria de l’hospital Joan XXIII està aïllada i ocupada només pels menors afectats per l’enterovirus.Així ho han confirmat pacients i treballadors del centre hospitalari. La resta de pacients menors amb altres malaltieses troben ingressats a la planta de maternitat. Segons explica unespecialistaen infeccions de l'hospitalJoan XXIII, els menors que pateixes l’enterovirus, conegut també com a mans, peus i boca, han d’estar aïllats, posant-los en habitacions individuals.

El Diari Més ha pogut saber que els nens tarragonins afectats per l'enterovirus són, com a mínim, dotze. Des de dissabte, l'hospital Joan XXIII de Tarragona realitza una mitja de tres puncions al dia per detectar si el pacient està afectat pel brot. Segons expliquen fonts pròximes a l'hospital, de moment totes han donat positiu. Per tant, com a mínim, dotze menors tarragonins han estat afectats per l'enterovirus.

Alguns dels menors afectats han estat traslladats a l'hospital de la Vall d'Hebron. De moment, hi ha confirmats quatre nens tarragonins a Barcelona. Segons han informat al Diari Més, el dilluns un nadó de vuit mesos va ser traslladat a l'hospital barceloní amb parada cardíaca.

49afectats a Catalunya pel brot d’enterovirus

El Departament de Salut ha identificat l'enterovirus A71 com el tipus de virus causant del brot que està causant quadres neurològics aguts. El nombre d'afectats per aquest enterovirus és de 49a Catalunya, 21 dels quals es troben ingressats. Des de l'inici del brot, nou nens han estat ingressats a l'UCI i actualment encara n'hi ha dos. Un d'ells es troba en estat agut i l'altre pateix seqüeles. Salut no ha volgut donar dades del nombre d'afectats a Tarragona, però segons ha pogut saber el Diari Més són una dotzena. La Generalitat ha fet una crida a la calma i ha recordat les mesures de higiene básiques com a mètode de prevenció.

La nena que ha quedat tetraplègica, i que es troba ingressada a l'Institut Guttmann, no ha estat afectada per l'enterovirus A71, sinó pel D68. El nen mort a l'hospital Sant Joan de Reus el 27 de març no s'ha pogut vincular amb l'enterovirus a-71, tot i que Salut no ho ha descartat. Ara bé, Salut ha assegurat que aquest infant no va estar afectat per l'enterovirus D-68. Ambdós casos queden aïllats dels 48 afectats que ha xifrat el departament.

L'enterovirus A71

El Cap de Pediatria de Vall d'Hebron Carlos Rodrigo ha explicat que la diferència entre aquest enterovirus i altres és la seva afectació al romboencèfal, la part del cervell que controla les funcions vitals.

La raresa d'aquest enterovirus, respecte d'altres, és que no es localitza a la medul·la, com la majoria d'enterovirus, sinó al romboencèfal. Això ha dificultat la identificació del virus, ha explicat Carlos Rodrigo.

El quadre simptomàtic inclou febre, tremolor, convulsions, trastorns de moviment i debilitat, segons ha relatat Rodrigo. Alguns casos també poden anar acompanyats d'erupcions. En els casos més «preocupants», hi ha una alteració en algunes funcions bàsiques, que s'identifiquen per la dificultat en empassar i al parlar, apnees i patrons respiratoris anormals.

En el conjunt de l'Estat, és el primer cop que es registra aquest enterovirus. El cap del Servei de Microbiologia de Vall d'Hebron, Tomàs Pumarola, ha explicat que «és més habitual als països del sud-est asiàtic», però que des de fa uns cinc anys se n'han registrat casos als Estats Units, Canadà i Europa.

Cronologia del brot

En la seva compareixença, el doctor Carlos Rodrigo ha ofert una cronologia dels fets, on ha fet una clara diferència entre els dos primers casos, el de la nena ingressada a l'Institut Guttmann i el del nen mort a Reus, de la resta dels 48 casos d'afectats per aquest brot.

El cas de la nena que ha quedat tetraplègica a causa de l'enterovirus D68 va sorgir al febrer. A finals de març, va morir l'infant a Reus, que també ha quedat desvinculat.

Els primers afectats pel brot es van registrar a principis d'abril i al llarg d'aquest mes se'n van sumar tres. La resta s'han registrat durant el maig.

Dos casos a Torredembarra

L'Ajuntament de Torredembarra ha informat que dos dels 21 casos que encara estan en tractament són de dos nens del municipi. Els nens evolucionen favorablement, segons afirmen en un comunicat. El consistori, en la mateixa línia de la Generalitat, fa una crida a la calma.

tracking