Diari Més

Salut

Què és un enterovirus?

Una dotzena de nens tarragonins estan afectats per l'enterovirus EV-D68  i un total de 40 a Catalunya, segons ha informat el Departament de Salut

La Unió Europea descarta crear una xarxa de vigilància per l'enterovirus

La Unió Europea descarta crear una xarxa de vigilància per l'enterovirusDiari Més

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

«És un brot no una epidèmia». Aquesta és el primer aclariment que fa el pediatre tarragoní Xavier Allué quan se li pregunta pels casos d'enterovirusEV-D68que han afectat sis nens a Tarragona i a un total de 40 en el conjunt de Catalunya. Els enterovirus són un tipus de virus que causen afectacions gastrointestinals o respiratòries, que es manifesten en forma de vòmits, descomposició o mal de gola. En alguns casos, però, també poden causar afectacions neurològiques que es tradueixen en febre, tremolors, somnolència, decaïment i efectes en la mobilitat.

Allué explica que «hi ha més de 100 soques d'enterovirus i són molt comuns». El pediatre afegeix que «la majoria de gent ha estat infectat per ells en algun moment, però que els seus efectes són tan comuns que en molts casos ni tan sols es visita la consulta del metge». La primavera i l'estiu són les principals èpoques de l'any on es poden contraure aquests virus.

Com es detecta?

Per identificar l'enterovirus EV-D68 cal fer un estudi de mostres sanguínies a laboratori que permeti identificar quin és el tipus de virus que està afectant el pacient. El fet que habitualment es manifestin amb un quadre simptomàtic lleu (similar a una grip), fa que normalment no es facin aquests estudis. Ara bé, Allué comenta que a causa de les afectacions neurològiques registrades en alguns dels pacients, s'han fet aquests estudis, que han identificat el virus i han permès veure que tots els infants que patien un quadre similar estan infectats amb el mateix enterovirus.

A qui afecta?

Els nens i adolescents són els grups de població que tenen més risc de patir alguna afectació derivada d'un enterovirus, ja que «simplement no n'han patit mai cap i encara no són immunes», constata el pediatre tarragoní. És força estrany que els adults pateix algun quadre derivat d'un enterovirus, tot i que si no són immunes, també els podria afectar.

Mesures de prevenció

«Les mesures de prevenció que hem de seguir són les de tota la vida», assegura Xavier Allué. El Centre de Control i Prevenció de Malalties dels Estats Units —país on es van detectar els primers casos d'enterovirus els anys 60— proporciona els següents consells:

-Rentar-se les mans de manera freqüent i amb sabó durant 20 segons. -Evitar tocar-se el nas, els ulls i la boca si no ens hem rentat les mans abans. -Evitar el contacte proper, com fer petons, abraçar-se o compartir gots i coberts amb les persones que estan malaltes. -Quan tossim o esternudem, val tapar-se la boca amb un mocador de paper, no amb les mans. -Cal netejar i desinfectar les superfícies que es toquen freqüentment, com les joguines, els poms de les portes. -Si estem malalts, cal quedar-se a casa.

Consells del Centre de Control de Prevenció de Malatiesdels Estats Units per evitar el contagi del EV-D-68

tracking