Diari Més

Equipaments

L'alerta evidencia l'absència d'UCI pediàtrica al Joan XXIII per manca de voluntat política

La derivació de casos als hospitals barcelonins es podria evitar amb aquesta unitat que va ser tancada l’any 2001

L'alerta evidencia l'absència d'UCI pediàtrica al Joan XXIII per manca de voluntat política

L'alerta evidencia l'absència d'UCI pediàtrica al Joan XXIII per manca de voluntat política

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

L’alerta per l’enterovirus que ha afectat 40 menors des del passat mes de febrer ha posat en evidència, novament, la manca d’una Unitat de Cures Intensives (UCI) pediàtrica a l’hospital Joan XXIII i, de fet, a tota la demarcació de Tarragona. La reobertura de la UCI pediàtrica és una vella demanda del centre i dels professionals, una necessitat social i una reivindicació de les administracions locals. Malgrat això, la UCI pediàtrica del Joan XXIII –o a qualsevol hospital de la demarcació– ha topat, des del 2001, amb la manca de voluntat política per fer-ho possible. Llits i el personal per assistir durant 24 hores als pacients és l’únic que es necessita per tirar endavant aquest servei; és a dir, la voluntat d’invertir-hi.

Quatre menors romanen hospitalitzats al Joan XXIII per l’enterovirus, segons dades de Salut, però, la derivació dels casos més greus de Tarragona a l’hospital Vall d’Hebron de Barcelona–almenys es van produir quatre dimarts però podrien haver estat més– es podria evitar si els hospitals comarcals disposessin d’aquest servei. Cada any es deriven prop de 400 menors de Tarragona a hospitals de Barcelona per aquest motiu.

Des de l’any 1972, l’hospital Joan XXIII compta amb una UCI neonatal que assisteix els problemes mèdics i quirúrgics dels nadons en els primers dies de vida i, especialment, als prematurs. Però, la UCI pediàtrica, per a infants majors, es va tancar l’any 2001. La pressió de la natalitat d’aleshores –naixien a raó de 9.000 nadons anualment– va fer que els recursos de la UCI pediàtrica es destinessin a la neonatal amb la promesa d’obrir quatre llits en el futur que mai van arribar.

Fonts de l’hospital Joan XXIII asseguraven ahir que, malgrat no tenir d’UCI pediàtrica, es disposa d’un llit per garantir l’assistència ocasionalment. Aquest llit serviria per estabilitzar els casos més greus quan ingressen a l’hospital Joan XXIII, abans del seu trasllat, però en cap cas es tracta d’una UCI pediàtrica permanent.

Als calaixos de la Generalitat roman el projecte per reobrir la UCI pediàtrica que s’havia de fer l’any 2003, d’acord amb els comandaments de l’Institut Català de la Salut, que va recavar informació sobre les necessitats del territori. Però, amb la construcció del nou hospital Sant Joan de Reus en l’horitzó –amb una superfície de 74.000 metres quadrats– i la pressió dels centres hospitalaris barcelonins per concentrar les especialitats pediàtriques, segons professionals mèdics, van frenar el govern català sine die, llur titular de Salut era, aleshores, la socialista, Marina Geli.

L’hospital Joan XXIII ha arribat a l’any 2016 sense UCI pediàtrica. La promesa, però, continua vigent i ha anat canviant de mans. El passat mes de gener, sense anar més lluny, el nou delegat de la Generalitat a Tarragona, el republicà Òscar Peris, deia que, entre els projectes previstos per aquesta legislatura hi havia la implementació d’aquesta unitat de cures intensives. El passat dia 5, el mateix alcalde de Tarragona, Josep Fèlix Ballesteros, exigia un nou hospital per al Joan XXIII i reclamava les inversions necessàries a la Generalitat de Catalunya, una reivindicació extrapolable a qualsevol dels hospitals tarragonins. L’hospital Sant Joan de Reus compta amb espai, però no amb recursos per optimitzar-lo.

La proliferació de casos de gravetat en poc temps i la concentració dels mateixos a la demarcació, com s’està produint, compromet el sistema sanitari català i evidencia la concentració de recursos en detriment de les comarques tarragonines.

tracking