Diari Més

Comerç

Els paradistes contraris al nou horari del Mercat, disposats a mobilitzar-se

La presidenta d’Espimsa es compromet a buscar una fórmula més adequada i la possibilitat de modificar el reglament

Els paradistes contraris al nou horari del Mercat, disposats a mobilitzar-se

Els paradistes contraris al nou horari del Mercat, disposats a mobilitzar-seCristina Aguilar

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Els concessionaris contraris al nou horari del futur Mercat Central de Tarragona estan disposats a mobilitzar-se en pocs dies. Tot i que encara no han decidit quines seran les accions concretes, entre les opcions hi hauria la possibilitat d’iniciar una vaga. Una de les paradistes –venedora de carn de cavall–, Àngels Martínez, assegura que «hem esperat quinze dies per tal que ens donessin el que demanàvem i no ho hem aconseguit». La seva voluntat és celebrar una reunió entre tots els paradistes, Espimsa i l’Ajuntament de Tarragona. Així, destaca que «estem disposats a apagar llums, mobilitzar-nos i fer vaga perquè ens escoltin». De fet, Martínez recorda que «hi ha molts paradistes que no formen part de cap de les dues associacions amb les quals, suposadament, van arribar a un acord per aprovar el nou reglament. Per tant, és lògic entendre que tothom no s’hi sentirà identificat».

La venedora reconeix que, fa unes setmanes, va aconseguir una reunió amb la regidora de Comerç, Elvira Ferrando, però aquesta «no va servir per introduir canvis en els horaris. A més, el que volem és una trobada conjunta, on ens escoltin». La reivindicació de fins a una quarantena de concessionaris exigeix canvis en el futur horari d’obertura dels espais cedits. El reglament del Mercat –que es va aprovar l’any passat entre els representants de les dues associacions de comercians i Espimsa– estableix que «totes les concessions i espais cedits en dret d’ús hauran d’estar obertes al públic ininterrompudament com a mínim des de les nou del matí i fins a les vuit de la tarda». A la vegada, la normativa descriu que «el tancament injustificat d’una parada serà considerat motiu d’incoació d’expedient sancionador». D’aquesta manera, Martínez lamenta que «l’Ajuntament només pensa en els grans establiments i ha deixat de banda als petits comerciants, autònoms i que portem fins a trenta anys treballant al Mercat». El col·lectiu recorda que «la majoria treballem en solitari o amb una altra persona, de manera que no podem embarcar-nos en un nou mercat, en el qual se’ns demana obrir gairebé dotze hores seguides». D’altra banda, Martínez assegura que al renovat Mercat «haurem de pagar 5 euros per metre quadrat, destinats a la dinamització». En aquest sentint, no entén «perquè també hem d’assumir aquest cost quan no podem pagar el cost d’obrir tot el dia».

Noves possibilitats

Poc després de les queixes proferides ahir pels comerciants, la presidenta d’ESPIMSA i regidora de Comerç de l’Ajuntament de Tarragona, Elvira Ferrando, va respondre. Tot i que d’entrada va recordar que el nou reglament del Mercat Central va ser aprovat definitivament l’abril del 2015, va obrir les portes a plantejar noves fórmules. Així, va manifestar que, en una propera reunió –encara pendent de determinar– «es buscarà la fórmula més adequada i també si és necessari modificar el reglament o si té cabuda dins de l’actual».

D’altra banda, va recordar que «s’ha de mantenir l’horari d’obertura, tal com s’havia previst en el Reglament, i que contempla l’obertura al públic com a mínim de nou del matí a vuit del vespre. Aquest, ja contempla que les parades de peix fresc i marisc, puguin tancar al públic els dilluns». En tot moment, però, va defensar la seva predisposició a escoltar i atendre les possibles diferents propostes, «sempre que aquestes siguin compatibles amb els eixos estratègics i les directrius de funcionament fixades pel Pla de Funcionament i Dinamització del nou Mercat».

tracking