Diari Més

Comerç

El petit comerç de Tarragona estudia obrir alguns diumenges per coincidir amb els creueristes

Els botiguers critiquen que molts grups de turistes contracten excursions fora de Tarragona i que no es promocionen els establiments familiars

El primer creuer de la temporada amarra a Tarragona

El primer creuer de la temporada amarra a TarragonaCristina Aguilar

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Els botiguers del petit comerç tarragoní podrien començar a obrir alguns caps de setmana per tal de poder aprofitar al màxim l’arribada de creuers al Port de Tarragona. Actualment, la ciutat rep creuers algun divendres, però la gran majoria atraquen en diumenge, quan molts comerços familiars estan tancats. El president de la Federació Unió de Botiguers de Tarragona (FUBT), Jordi Figueras, afirma que «el petit comerç no notem cap mena d’impacte econòmic gràcies als creuers», tot i que la dinamitzadora de Via-T, Judit Sentís, discrepa i assegura que «hi ha botigues que sí que ho noten, sobretot amb els creuers que cauen entre setmana, encara que molts creueristes no es quedin a la ciutat». Per tal de maximitzar el benefici que poden aportar els grups de creueristes, cada associació té la seva pròpia proposta. D’una banda, Via-T explica que estan preparant algun esdeveniment amb elConsell de Comerç per tal d’atraure el turisme, així com estan estudiant les característiques de cada un dels creuers per tal de valorar quins diumenges val la pena obrir i quins no. «Si es tracta d’un creuer petit i de luxe, probablement el petit comerç no se’n beneficiarà, però si és un creuer més gran, com de 1.000 persones, sí». Sentís proposa que els botiguers obrissin unes hores, potser només al matí, «perquè quan vinguin no s’ho trobin tot tancat, ens podríem posar d’acord i obrir».

Els botiguers però, són reticents a obrir els diumenges. D’una banda, els que no poden contractar un dependent extra, haurien de treballar els set dies de la setmana, i els altres haurien de pagar un extra salarial, que potser no poden assumir. Sentís però, explica que els botiguers amb qui ella té contacte, estarien disposats a obrir si hi ha un bon estudi de mercat que garanteixi que es farà caixa. D’altra banda, Figueras no ho veu tan clar i explica que els botiguers veuen problemàtic obrir els diumenges.

La proposta del FUBT consisteix a organitzar un millor transport pels creueristes del Port al centre, ja sigui programant un autobús llançadora o aprofitant el trenet turístic. «El petit comerç està disposat a fer esforços, però el que veiem és que s’enduen els creueristes d’excursió a altres llocs en comptes de promoure el petit comerç. L’arribada dels creueristes podria ser molt positiva si es fa una aposta, perquè hi ha botiguers que ho necessiten, i molt», afirma el president de la FUBT. La problemàtica que comparteixen des de les dues associacions és, sens dubte, que hi ha una part important del turisme de creuers que no es queda a la ciutat. Un estudi dels creueristes del 2015 realitzat pel mateix Port de Tarragona, confirmava que vora un 20% dels creueristes desembarcaven a la ciutat però amb una excursió contractada, majoritàriament a Barcelona o al monestir de Poblet. El 80% restant feia visita lliure, sense res programat, però sense cap garantia de què es quedessin a la ciutat, de fet, bona part marxaven a la resta de platges de la Costa Daurada, al Port Aventura o a visitar diversos llocs en un sol dia. De moment, els principals beneficiats a la ciutat són els establiments hostelers, ja que ni bars ni restaurants acostumen a tancar el cap de setmana, a més de les grans superfícies, que tenen més recursos per obrir.

tracking