Diari Més

Infraestructures

Els sindicats denuncien el perillós estat de l'estació de classificació a Tarragona

La manca de manteniment a les infraestructures causa descarrilaments entre els trens que van vénen del Port

L'estació de classificació té carrils tallats per un canvi de via que va fer descarrilar un tren.

Els sindicats denuncien el perillós estat de l'estació de classificacióCedida

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Els treballadors de l’estació de trens de Tarragona–Classificació denuncien que es troba en un estat de manteniment pèssim. Denuncien que la situació és molt delicada, i que estan constantment exposats a què hi hagi un accident amb algun dels trens que transporta matèries perilloses, com ara el tren de gas butà que cada dia passa dos cops per classificació, d’anada i de tornada. De fet, l’estació de classificació ha patit dotze o tretze descarrilaments en els últims tres anys i, en més d’una ocasió han hagut d’activar l’alarma perquè els combois descarrilats portaven matèries perilloses. Els descarrilaments, segons Hèctor Sebastià, president del president de Comitè Empresa Adif de Tarragona, són culpa «de l’estat deficient en el qual estan les instal·lacions, i de què no s’inverteix».

Tot i la lleugera disminució del transport de mercaderies per tren, l’estació de classificació, durant anys, ha tingut un trànsit molt intens, ja que hi han de passar tots els trens abans de sortir a les vies generals. A Tarragona hi arriben tots els que venen del Port per tal de què, a Classificació, «els formin i deformin». A més, disposa d’uns hangars de reparació de les màquines i els vagons.

Avui dia, encara circulen entre vint i trenta–tres diaris. Per exemple, quan s’ha de transportar carbó, hi ha set trens d’anada i set de tornada. Són, per tant, unes vies que necessiten un manteniment constant. «Fa uns anys es va invertir parcialment en el circuit elèctric i, de les prop de trenta-cinc vies que hi ha, en van arreglar sis. Les altres estan en un estat deplorable», denuncia el sindicalista. A més, gairebé la meitat estan tancades, perquè, per l’estat de degradació, seria perillós que hi transitessin trens. Sebastià explica que, des de fa uns anys, «hi ha unes obres planificades però que es van ajornant, per falta de diners, de pedra o pel que sigui, la qüestió és que no es fa».

Una de les vies està tallada perquè tenia un canvi de vies que, per falta de manteniment, va provocar un descarrilament, i que «en lloc de posar un canvi de via nou, simplement han posat dos carrils i han deixat una via per on no s’hi pot passar», diu el president. Tots aquests inconvenients «fan que els treballadors cada dia ho tinguin més difícil», perquè la falta de vies dificulta el trànsit de trens per dins l’estació i perquè, per tal de minimitzar els riscos, s’ha limitat la velocitat dels trens a 10 km/h. «De vegades maniobrar a aquesta velocitat és molt complicat», explica el president, que assegura que s’està intentant guanyar seguretat en detriment de la comoditat dels treballadors en lloc d’arreglar els problemes estructurals de l’espai.

L’estació se situa en un punt estratègic del trànsit ferroviari, entre les vies de Madrid i de València, al polígon Entrevies. Així, tal com explica Sebastià, el que demanen és, tan sols, que s’acabin els projectes de millora que havien començat però ara estan aturats, i que «es faci un manteniment regular i s’automatitzin les infraestructures per poder reduir l’error humà».

Vista aèria de l'estació de Tarragona–Classificació, on s'adapten els trens a les vies generals abans de que marxin.

Els sindicats denuncien el perillós estat de l'estació de classificació

tracking