Diari Més

Urbanisme

Veïns de la Móra afirmen que l'Ajuntament els vol repercutir el cost d'una indemnització

Els veïns de Polígon IV temen que l’Ajuntament recapti amb impostos el cost del pagament

Veïns de la Móra afirmen que l'Ajuntament els vol repercutir el cost d'una indemnització

Veïns de la Móra afirmen que l'Ajuntament els vol repercutir el cost d'una indemnitzacióGoogle

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Els veïns de Polígon IV de la Móra denuncien que l’Ajuntament els està fent assumir el cost de la indemnització d’un antic litigi que hauran de pagar a unes immobiliàries, per tal de poder-se quedar amb uns terrenys de la urbanització que estan declarats com a zona verda.

Els veïns de Polígon IV van rebre una carta de l’Ajuntament explicant-los-hi que s’havia canviat la modalitat del sistema d’actuació de les parcel·les, que passava de compensació bàsica a cooperació. Això implica que l’Ajuntament pot procedir a la redacció i tramitació del projecte de reparcel·lació econòmica corresponent, per tal de poder adquirir els terrenys Polígon IV i sotmetre’ls a informació pública. Aquest canvi es deu a què la Junta de Compensació no ha complert amb la totalitat de les seves obligacions urbanístiques. De fet, una de les denúncies dels veïns és que no tenien coneixement de l’existència d’aquesta Junta, fins al punt que, un d’ells, afirma que «quan vam comprar la casa ja s’havien dissolt».

Tècnicament, la Junta de Compensació hauria d’haver estat un òrgan format pels propietaris de les finques compreses en el polígon, que haurien d’haver realitzat el projecte de re reparcel·lació econòmica i determinar el cost de la indemnització. «La Junta de Compensació gestionava uns dipòsits d’aigua, i els veïns pagaven unes quotes.... Jo això tampoc ho he vist mai», assegurava un veí, per tal d’il·lustrar la manca d’activitat de la Junta i la poca informació que han rebut.

Així doncs, els veïns pateixen que els «tocarà pagar per comprar una cosa que desconeixíem que en teníem cap responsabilitat en comprar les nostres cases. Tampoc en les escriptures ni notes simples de les propietats consten aquestes càrregues». Els veïns afectats afirmen estar «una mica astorats i espantats, ja que se’ns reclamaran molts diners per comprar uns terrenys a unes mans privades. I no sabem si l’Ajuntament per deixadesa, en el seu dia, quan l’empresa va fer fallida, no es va moure per tal d’adquirir aquests terrenys que li haurien d’haver estat cedits».

A més, els veïns consideren que no se’ls ha informat suficientment sobre la repercussió dels litigis legals del consistori, tenint en compte que hi ha veïns que van comprar el seu habitatge després que iniciés tot el procés: «Som molts d’aquests veïns que vam comprar les nostres cases molt posteriorment a aquestes dates i mai havíem sentit que existien aquestes càrregues sobre les propietats».

Segons la carta informativa que van rebre el dia 29 de març de 2016, podien presentar recursos a l’alcalde o als jutjats durant un mes.

Els antecedents

Segons expliquen els veïns, aquestes parcel·les, situades al carrer de la Selva i al carrer Pirineu de la Móra, havien de passar a mans de l’Ajuntament als anys 70, quan van ser declarades zona verda, però l’empresa propietària dels terrenys va fer fallida i l’Ajuntament no les va poder obtenir, així que el banc les va subhastar. Quan l’Ajuntament les va intentar adquirir, les empreses que havien comprat les parcel·les –que van ser Gersa, Sociedad de Patrimonio Immobiliario S.L.U i Immobiliària Montsant S.L–, van presentar un recurs als jutjats. Posteriorment i segons una resolució judicial, l’Ajuntament va perdre els recursos de les empreses. Així doncs, segons sentència, per tal de poder adquirir els terrenys, l’Ajuntament ha de pagar una indemnització a les empreses.

tracking