Diari Més

Empreses

Lideratges sòlids en temps líquids. Liderant el territori

L'estudi que va ser presentat ahir a la Nit Empresarial 2016 revela que es necessari inventariar i posar en valor tots els recursos que es tenen al territori.

Lideratges sòlids en temps líquids. Liderant el territori

Lideratges sòlids en temps líquids. Liderant el territoriOlívia Molet

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Ahir a la Nit Empresarial 2016, Albert Pàmies i Xavier Plana van presentar les conclusions de l'estudi encarregat per CEPTA "Lideratges sòlids en temps líquids. Liderant el territori".

Durant mesos han estat treballant en diferents taules de debat amb empresaris per tal de millorar les estratègies de negoci en conjunt amb el territori.

Després d'aquests mesos, la primera pregunta que havien de contestar era si "Tarragona era líder o no" i la resposta va ser que "si hi ha molts líders i molt lideratge a Tarragona".

LIDERATGE PERSONALITZAT VERSUS LIDERATGES COMPARTITS

Abans de mostrar les conclusions, van explicar una sèrie de pautes que són importants per tal de veure com es pot millorar.

- La primera va ser mostrar les diferències entre el "lideratge personalitzat", que és aquell que es caracteritza en un individu que construeix el seu negoci partint de les seves habilitats i el projecte és la seva persona, i els "lideratges compartits" on la veritable importància recau en el projecte i els objectius i no en la persona.

- La segona va ser explicar les diferències entre els "territoris fragmentats" o el "territori integrat". En el primer cas es tracta d'una pèrdua d'energia ja que els interessos individuals prevalen sobre el conjunt, mentre que en el segon, la veritable importància és "fer pinya per no fer llenya", com seria el cas del BCN World.

La conclusió d'aquests primers punts és que s'ha passat del lideratge personalista a uns lideratges compartits, i d'uns territoris

fragmentats a un territori integrat. "Es necessita connectivitat, només així serem capaços de tirar endavant els reptes".

L'OBJECTE D'ESTUDI BASAT EN LA METODOLOGIA CANVAS

L'objecte d'estudi ha estat intentar associar un territori amb un model de negoci i per fer-ho, van utilitzar la metodologia CANVAS i han intentat crear un model de territori amb quatre blocs.

- Els recursos que és tot allò que es posa a disposició del territori.

- Els beneficiaris que són totes aquelles persones amb les que es treballa al territori i totes aquelles que s'hi vulguin sumar, tant interns com externs..

- La proposta de valor que és allò que marca la diferència.

- I la sostenibilitat, és a dir que ha de ser sostenible i perdurable en el temps.

LES CONCLUSIONS DE L'ESTUDI

Després d'utilitzar aquesta metodologia i tenir molt clar que és el que es busca, les conclusions han estat les següents:

- Inventariar i posar en valor tots els recursos que es tenen al territori.

- Fomentar una bona coordinació entre la iniciativa pública i privada.

- Estimular un sentiment d'identitat col·lectiva i d'orgull de pertinença.

- Posar al centre del debat a les persones del territori, que són les persones que hi viuen.

- Potenciar l'excel·lència individual com a base de l'organitzabilitat i col·lectiva.

- Exigir i forçar l'execució de les inversions estratègiques ja compromeses.

- Generar capacitat de retenció i atracció de talent qualificat.

- Incentivar la responsabilitat social i el compromís amb el territori.

- Crear i potenciar aliances com a motor del creixement col·lectiu.

- I finalment, aprendre a acceptar l'èxit dels altres com a part del propi.

Un cop obtingudes les conclusions, la pregunta és "Com es continua?" i la resposta és que "el present treballa pel futur". El repte és veure si són capaços de crear espais compartits, de crear territori i sinèrgies. La proposta és totalment oberta i CEPTA no vol liderar-ho, sinó que el que desitja, és que qualsevol emprenedor, empresari o empresa es sumi, ja que "no hi sobra ningú i hi fa falta tothom".

tracking