Diari Més

Política

Els militants de CDC a Tarragona volen un partit de centre o centreesquerra

La majoria d’enquestats veuen amb bons ulls que el president pugui ser el candidat, però també proposen limitar els càrrecs a dues legislatures

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Convergència Democràtica de Catalunya ja ha finalitzat el primer pas cap a la seva redefinició de partit. El 27 de febrer va iniciar un procés participatiu amb la militància i els simpatitzants, anomenat Torn Obert, per tal de preguntar-los-hi quina direcció havia de prendre el partit a partir d’ara i, tres mesos després ha recollit l’opinió de 10.000 persones, 30.000 de les quals van ser simpatitzants.

El president de la Federació de CDC al Camp de Tarragona, Josep Maria Cruset, va remarcar «l’alta participació de la militància a Tarragona», tot i que no es van voler fer públiques les xifres de participació en el territori. El president es va mostrar satisfet amb els resultats de Tarragona, perquè «han estat resultats molt contundents, no hi ha molta dispersió d’opinions. Els militants i els simpatitzants de CDC van cap a la mateixa línia». Per exemple, gairebé el 60% dels tarragonins van afirmar sentir-se només catalans, una xifra representativa del sentiment de pertinença dels militants convergents, però inferior a la de la resta de Catalunya que va obtenir un 67%.

Una de les preguntes més rellevants és la que qüestiona si el president del partit ha de ser necessàriament el candidat a la presidència de Catalunya. Una qüestió íntimament relacionada amb la funció que haurà de tenir Artur Mas, president de CDC, en les eleccions catalanes. La majoria veuria amb bons ulls un retorn d’Artur Mas al capdavant de la llista electoral, tot i que, d’aquests, la meitat opina que hauria de deixar la presidència del partit. Vora el 27% dels enquestats però, no creuen que el president i el candidat hagin de ser la mateixa persona, el que significaria una candidatura diferent. A més, una àmplia majoria, del 71,3%, està d’acord amb limitar els càrrecs a dues legislatures, el que deixaria fora de les opcions a l’expresident Artur Mas. Tot i així, CDC celebrarà unes eleccions primàries, que acabaran de definir la candidatura a les eleccions.

El partit està redefinint els aspectes més profunds de la seva estructura, fins i tot, quina ha de ser el vessant ideològic. En aquest sentit, els tarragonins van preferir que el partit és posicions de centre o de centreesquerra, les dues opcions, sumant prop del 80% dels vots. Aquesta voluntat de no posicionar-se en els extrems ideològics, també es veu reflectida a l’hora d’escollir de forma més precisa, doncs, des de Tarragona, els enquestats van preferir «seguir sent un espai de confluència i convivència», en lloc de decidir-se per la socialdemocràcia, el liberalisme o el socialcristianisme. En aquesta ocasió, Tarragona manté la línia de la resta de Catalunya, que també vol optar per no definir-se en cap corrent ideològica.

El Torn Obert ha preguntat als militants i simpatitzants sobre tot tipus de qüestions, des de política internacional, economia i funcionament intern del partit. La majoria es volen quedar dins la Unió Europea, així com en la zona Euro, i també hi ha un consens força ampli en què Catalunya, en cas d’assolir la independència, no hauria de tenir exèrcit propi, tot i que hi ha qui matisa que podria formar part d’un exèrcit supraestatal. Pel que fa a l’organització interna, CDC proposa poder seguir rebent finançament privat, però sempre fent públiques les finances.

tracking