Diari Més

Cas Inipro

L'oposició reclama explicacions a Ballesteros

Els portaveus recorden que el govern va desvincular la retirada «sorpresa» de Gustavo Cuadrado de l’esclat del cas Inipro

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Els portaveus dels principals grups de l’oposició a l’Ajuntament de Tarragona han lamentat aquest dimecres que la ciutat s’hagi vist esquitxada per un cas de corrupció, arran d’un nou registre de la Guàrdia Civil al consistori i de la detenció de l’excap de gabinet d’alcaldia, Gustavo Cuadrado. C’s, ERC, CDC i la CUP han reclamat a l’alcalde de Tarragona, Josep Fèlix Ballesteros, que doni explicacions sobre els fets. L’oposició ha posat de manifest que, quan Cuadrado va deixar el càrrec«per sorpresa» a finals d’octubre de l’any passat, el govern municipal va negar que tingués relació amb l’esclat del cas Inipro. Els portaveus d’aquestes formacions han constatat també que les presumptes irregularitats de contractació s’haurien produït, també, més enllà de Tarragona. El registre a l’Ajuntament, que s’ha iniciat poc abans de les 10 del matí, ha finalitzat a la una del migdia.

Des de la CUP, formació que va denunciar les presumptes irregularitats a la Fiscalia, s’han mostrat satisfets pels avenços de la investigació del jutjat número 1 de Tarragona i de la Guàrdia Civil. La portaveu del grup municipal, Laia Estrada, ha apuntat que ja sospitaven que el cas podria esquitxar altres municipis catalans. Sobre la detenció de Cuadrado, Estrada ha afirmat que tenen«moltes ganes» de conèixer quina valoració en fa l’alcalde Ballesteros, atès que «en el moment de la dimissió va obviar relacionar el cas Inipro amb aquesta decisió». «A molts no se’ns va passar per alt que -la seva marxa- coincidia en el temps i, arran de les seves declaracions, potser podrem esbrinar per què es van convidar aquestes empreses a fer tasques de l’IMSS, quina era la finalitat i veure si estem davant d’un cas de corrupció i a qui implica».

Per la seva banda, el portaveu d’ERC, Pau Ricomà, ha coincidit a destacar que «sembla que hi ha una vinculació bastant clara en què Cuadrado deixés les seves funcions i el cas Inipro», malgrat que, segons ha recordat, quan van demanar explicacions a l’alcalde «no les va donar i ho va definir com un tema personal i professional que no tenia res a veure amb el cas». El regidor dels republicans ha constatat que el cas ha agafat una dimensió que va més enllà de la ciutat, relacionada amb ajuntaments del PSC i pràctiques de «clientelisme». Per tot plegat, Ricomà ha demanat«explicacions al detall»de l’alcalde i que siguin«verídiques», ha reblat.

El portaveu de Ciutadans, Rubén Viñuales, ha recordat que, en una interlocutòria, el jutge ja va posar de manifest que Inipro va firmar el 80% dels seus contractes amb ajuntaments socialistes i que «es podia entendre que podria haver-hi un presumpte finançament il·legal del PSC». Tal com han fet la majoria de grups polítics, el portaveu de Ciutadans també ha relacionat la marxa de Cuadrado amb el cas. «No cal ser Sherlock Holmes per veure que potser té relació la seva detenció d’avui amb la dimissió sorpresa», ha ironitzat.

Des de Convergència, el seu portaveu, Albert Abelló, ha lamentat l’abast que està prenent el cas Inipro i ha constatat que, els registres i detencions denoten que els investigadors«tenen clar que hi ha proves evidents de coses que han estat molt mal fetes». El portaveu de CDC s’ha mostrat preocupat per la imatge de la ciutat i ha instat l’alcalde a dir «alguna cosa més de la que ha dit fins ara»i a depurar responsabilitats al més alt nivell. Abelló ha demanat al govern que «assumeixi»les conseqüències de les seves accions i posi fi a la manca de transparència que, al seu parer, sempre ha envoltat la contractació d’Inipro.

El govern demana a l’oposició que no faci«un circ polític»

La portaveu del govern municipal, Begoña Floria (PSC), ha afirmat que el consistori està a disposició per aportar tota la informació que el jutge requereixi i ha insistit que el govern municipal considera que els fets no són objecte de delictes penals, sinó«mala praxi»de caire administrativa. Malgrat tot, Floria ha manifestat respecte per l’autonomia del jutge i ha demanat que el cas s’esclareixi al més ràpid possible.

Davant l’absència de Ballesteros per malaltia, Floria ha carregat contra l’oposició per intentar convertir el tema en «un circ polític». Al seu parer, intentar polititzar una actuació judicial sota secret de sumari és «imprudent»i cal deixar treballar a la justícia. «Les presses i valoracions precipitades no són la millor de les eines, sobretot pel bon nom de l’ajuntament», ha afegit.

Pel que fa a la detenció de l’excap de gabinet d’alcaldia i de comunicació, Floria s’ha mostrat sorpresa per la notícia i confiada que «no té res a ocultar». La portaveu del govern, que ha admès que s’ha assabentat de la detenció de Cuadrado a través dels mitjans de comunicació, s’ha mostrat convençuda que «segur que hi ha una explicació a totes els dubtes que pugui tenir el jutge». Cuadrado ha sortit detingut del seu domicili de Tarragona a l'interior d'un vehicle de la Guàrdia Civil -i ocult sota una jaqueta- cap a les dues de la tarda.

tracking