Diari Més

Tecnologia

Un rellotge intel·ligent ajuda a localitzar els malalts d'Alzheimer

Dos afectats per la patologia han rebut els primers dispositius de Tarragona

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

«La primera fase de l’Alzheimer, tot i que pot no semblar-ho, és molt perillosa», explicaJaume Solé, president de l’Associació de Familiars de Malalts d’Alzheimer de Tarragona. «Perquè, en aquesta fase, els malalts tenen moments de lucidesa però també moments de desorientació, i és molt fàcil que arribin a un lloc i que després no sàpiguen com tornar cap a casa», afegeix.Davant d’aquesta problemàtica, l’empresa de Vitòria Transfer Digital S.L., especialitzada en tecnologia per facilitar la vida a la gent gran, ha dissenyat uns rellotges intel·ligents que localitzen a la persona que el porta. «Vam decidir que fos un rellotge perquè és un utensili que estem acostumats a fer servir des de petits, i hi ha menys possibilitats que l’afectat el rebutgi», argumenta Roberto Peyo, director de producte de l’empresa, durant la presentaciódel dispositiu a la seu de l’Associació de Familiars de Malalts d’Alzheimer de la ciutat.

N’han rebut dos

malalts

De moment, l’empresa ha fet entrega dels dos primers dispositius a dos afectats d’Alzheimer de Tarragona que encara es troben a la primera fase de la malaltia. «Això és molt important», destacaSolé. «Els rellotges només serveixen pels malalts que estan a la primera fase, ja que quan la malaltia està més avançada, els afectats no poden sortir sols al carrer», remarca.Durant la presentació del producte, els familiars han pogutpreguntar els dubtes que els anaven sorgint, per tal d’assegurar-se d’entendre bé el correcte funcionament de l’aparell, que, a partir d’ara, els facilitarà la tasca de vigilància de l’afectat mentre aquest surt sol al carrer.

Tot i que hi ha altres dispositius similars, aquest és un dels més econòmics. És per això que és el que recomanen des de l’Associació, que fa d’intermediària entre els familiars del malalt i l’empresa Transfer Digital S.L.El preu del dispositiu és de 24,90 euros al mes durant dos anys, tractant-se d’un lloguer de l’aparell mentre el malalt el necessiti. Les dades de geolocalització que recull el rellotge van directes a una aplicació mòbil que els familiars o el cuidador del malalt controlen. D’aquesta manera, la ruta que l’afectat segueixi podrà ser controlada en tot moment a distància. «És un suport pel cuidador, perquè aquest pugui mantenir l’autonomia a la vegada que es fa càrrec del malalt», explicaJaume Solé.

Un rellotge intel·ligent ajuda a localitzar els malats d'Alzheimer

Un rellotge intel·ligent ajuda a localitzar els malats d'AlzheimerCristina Aguilar

tracking