Diari Més

Idiomes

Només dos de cada cinc tarragonins utilitza el català com a primera llengua

El 61% dels tarragonins utilitzen el castellà de forma habitual, però cada cop hi ha més famílies que canvien l’idioma per parlar amb els fills

Només dos de cada cinc tarragonins utilitza el català com a primera llengua

Només dos de cada cinc tarragonins utilitza el català com a primera llenguaMarta Olivé

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

A les comarques de Tarragona, el català no és la primera llengua d’ús, de fet, tan sols entre el 38% i el 39% de la població l’utilitza de forma majoritària en els diferents àmbits de la seva vida. Tot i així, el Consorci per a la Normalització Lingüística de Tarragona (CNL), ha pogut detectar una tendència positiva a les llars tarragonines, i és que les famílies habitualment castellanoparlants han començat a adoptar el català per parlar amb els seus fills. Aquest canvi d’actitud, tot i que lent, s’està produint de forma progressiva. Segons la presidenta del CNL de Tarragona, Rosa Ibarz, és un valor «molt positiu que les famílies facin aquest canvi, i és gràcies al fet que els nens, a l’escola, utilitzen el català». A més, segons explica, demostra que la llengua «va més enllà de saber escriure i parlar, és una actitud i és cultura». No només en l’àmbit personal, sinó que també en el món laboral el català està prenent protagonisme, fet que ha augmentat l’interès per la llengua, fins i tot entre els catalanoparlants, als quals, tenir una titulació, els facilita trobar feina.

Des del CNL realitzen diferents activitats per promoure la llengua, però «és difícil canviar hàbits tan comuns». Per exemple, el consorci intenta promoure el cinema i el comerç en català, però «cada vegada més, depèn d’una actitud global. Nosaltres podem parlar amb el petit comerç, però en el cas d’una franquícia poca cosa hi podem fer». Així, una de les principals reivindicacions del CNL és que, amb les persones nouvingudes, no es canviï automàticament al castellà, ja que, «no li estem donant l’oportunitat d’aprendre català ni de practicar-lo. A més, no sabem quin coneixement de la llengua té, i potser ens sorprendríem», assegurava Ibarz.

A la ciutat de Tarragona, durant el 2015, 1.596 persones van cursar el nivell més bàsic de català que ofereix el CNL, dels quals 1.322 són persones nascudes fora de Catalunya. «La majoria provenen de l’Amèrica central i de Sud-amèrica, no perquè tinguin més interès que els altres, sinó perquè són el grup més gran», explica la presidenta. A més, el Camp de Tarragona és una zona molt dedicada al turisme i al sector serveis i, per Ibarz, significa que «els coneixements d’idiomes estan més ben valorats que en altres territoris, per exemple, més rurals».

L’atur, doncs, ha estat un factor important a l’hora d’estudiar per aprendre català o per intentar assolir una titulació que acrediti un nivell de llengua, ja que cada cop és més freqüent que les empreses el requereixin. Així, fins i tot els catalanoparlants s’apunten als cursos de català del CNL, sent la major part de l’alumnat dels cursos intermedis i superiors. «Ens hem trobat, fruit de l’experiència, que moltes persones que acaben el batxillerat, quan entren al món laboral, veuen que no tenen el nivell que creien», comenta la presidenta, i afegeix que «no es tracta de tenir coneixements de gramàtica i sintaxi, sinó de saber estructurar un discurs, de sentir-te còmode».

tracking