Diari Més

Via Pública

Els vianants reclamen un recorregut segur entre el centre i Sant Pere i Sant Pau

Els cotxes els passen a tota velocitat per l’N-240 i la passarel·la alternativa té mancances de llum i seguretat

Els vianants reclamen un recorregut segur entre el centre i SPiSP

Els vianants reclamen un recorregut segur entre el centre i SPiSPJoan Antoni Torreblanca

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Estudiants i veïns de la zona educacional de Sant Pere i Sant Pau i també els del passeig de Bonaire reclamen més seguretat en les vies de trànsit de vianants que comuniquen amb el centre de la ciutat. Tot i que per desplaçar-se al centre de Tarragona opten pel transport públic o el vehicle privat majoritàriament, hi ha desenes de joves que diàriament creuen els dos ponts més propers al Campus Sescelades que travessa l’autovia A-7.

El recorregut més directe des de la plaça Imperial obliga a passar pel voral de la carretera N-240 que està mancada d’una vorera, amb el consegüent risc: vehicles a tota velocitat a un metre de distància, no hi ha barreres de protecció en la major part del tram (només hi són 75 metres), zones mal pavimentades i estretes, i algunes, a tocar ja del centre, que ni tan sols compten amb l’espai suficient de pas a causa de l’incivisme d’alguns conductors, obligant als joves a baixar momentàniament a la carretera.

«Des de la zona educacional fins passat el pont en direcció cap a Tarragona està força bé, hi ha una vorera gran. Però quan ja l’has creuat, has d’estar molt pendent de com passen els cotxes, perquè no hi ha ni protecció i és més estret», explicava a Diari Més la Núria Bernat, estudiant de la URV. De fet, tal és la proximitat dels vehicles que, en passar algun camió o autobús a gran velocitat, noten fins i tot la ràfega d’aire que produeix.

«És un desastre. Els que vivim a les casetes de Bonaire (a l’alçada de la URV però a l’altra banda de la carretera) no podem ni transitar gairebé per la vorera que hi ha i hem de creuar el pont que connecta amb el costat de la universitat. Quan he d’anar a l’hospital Joan XXIII he de fer tot el recorregut per la banda contrària i donat que no hi ha cap pas de vianants fins a arribar a Tarragona, no puc creuar», comentava la Rosa Queralt.

La via és de l’Estat, ja que aquest tram encara no ha estat traspassat a l’Ajuntament. Però des de la subdelegació del Govern de Tarragona s’indica que l’obligació de l’administració central és construir carreteres i vorals, la urbanització de l’entorn, no és competència seva.

Tot i que el voral de l’N-240 és la forma d’accés més directe, la majoria d’estudiants i veïns del barri que opten per moure’s a peu transiten per la passarel·la que connecta Països Catalans i Pi i Maragall amb els carrerons que toquen a l’avinguda Catalunya. Han de fer una mica més de volta, però s’eviten passar per la carretera.

Tot i que en general la passarel·la pel costat de Sant Pere i Sant Pau es troba en molt bones condicions (amplies voreres fins a arribar-hi, molts fanals de llum), la cosa canvia en arribar a la banda de Tarragona. Cotxes i vianants han de compartir l’estret caminet que duu fins a la rotonda de l’avinguda Catalunya amb Sant Antoni Maria Claret. «Hi ha un tros que és de terra i quan plou no s’hi pot ni passar», explicava el Xugi, de la URV.

«A l’hivern, quan es fa fosc, fa por passar-hi perquè no hi ha gaire llum, llavors és quan opto per agafar l’autobús», comentava la Núria Bernat.Els veïns que utilitzen aquest pas elevat de vianants, denuncien també que alguns joves s’hi fiquen amb les motos, amb el consegüent perill per la resta de vianants.«Ens hem de posar a recollir firmes perquè ho millorin», raonava un veí.

tracking