Diari Més

Salut

L'ICS demana disculpes a la dona que no va ser atesa al CAP la Granja

L'Institut Català de la Salut investigarà per què el CAP no va atendre la usuària

Denuncien que al CAP la Granja no van atendre d'urgència una dona sense targeta sanitària

Denuncien que al CAP la Granja no van atendre d'urgència una dona sense targeta sanitàriaDiari Més

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

L’institut Català de la Salut (ICS) va demanar disculpes «per les molèsties percebudes a la dona no atesa al Centre d’Atenció Primària de La Granja, a Torreforta, el passat divendres 15 d’abril. «L’atenció sanitària urgent està garantida per a tots els ciutadans en tots els centres sanitaris de l’ICS», informaven a través d’un comunicat, en el qual també explicaven que s’estan investigant les causes per les quals es va rebutjar l’atenció a la dona al CAP, obligant-la a traslladar-se a l’Hospital Joan XXIII per ser atesa.

La Gerència Territorial de l’ICS Camp de Tarragona explicava que utilitzen una política d’atenció sanitària marcada pel Departament de Salut de la Generalitat de Catalunya, tant a l’Hospital Joan XXIII com als dispositius d’Atenció Primària. «El Reial decret 1192/2012, de 3 d’agost, determina que els ciutadans empadronats que no tinguin reconegut el dret a l’assistència, tindran dret d’accés a les urgències», diuen, a més de concretar que també apliquen la llei d’accés a l’assistència sanitària de cobertura pública de Catalunya, que en l’article 3 explica que «les persones que es troben a Catalunya tenen dret, en qualsevol cas, a l’assistència sanitària d’urgència si contreuen malalties greus o tenen accidents, qualsevol quina sigui la seva causa, i a la continuïtat d’aquesta atenció fins a la situació d’alta mèdica».

L’ICS Camp de Tarragona, doncs, ha de garantir l’assistència sanitària urgent, en tots els casos, a qualsevol ciutadà que accedeixi als seus centres sanitaris, com a proveïdor de salut del Departament de Salut de la Generalitat de Catalunya.

La dona, de vint-i-cinc anys es va adreçar al centre d’atenció primària amb un sagnat vaginal i dolors aguts abdominals, sol·licitant assistència d’ugències. Quan va manifestar que s’havia oblidat la targeta sanitària a Navarra, on resideix, el personal administratiu es va negar a atendre-la si no pagava 60 euros. La dona va explicar que no disposava d’aquesta quantitat, raó per la que finalment no va rebre cap atenció sanitària.

La dona, s’havia adreçat al CAP acompanyada de la seva cunyada, que resideix al barri de Torreforta i és activista de la PAH, i davant la denegació d’assistència es van posar en contacte amb el Grup de Treball de Defensa de la Sanitat Pública, ja que el passat gener els dos col·lectius havien dut a terme una xerrada conjunta sobre exclusió sanitària. Dues treballadores les van acompanyar a urgències de l Joan XXIII, on van proporcionar atenció sense cap impediment.

tracking