Diari Més

Castells

El Concurs de Castells recuperarà la faixa d'honor i la lliurarà a la colla guanyadora

És un element documentat els anys 1932 i 1933 que conservava la Colla Vella dels Xiquets de Valls

La faixa d'honor de 1932, que es va atorgar a la Colla Vella dels Xiquets de Valls, guanyadora de la primera edició del concurs (horitzontal).

Concurs de Castells, Tarragona, món cateller, faixa d'honorVioleta Gumà

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El XXVI Concurs de Castells recuperarà la faixa d'honor, un element documentat els anys 1932 i 1933 que s'atorgava a l'enxaneta de la colla campiona del certamen, i que actualment que conservava la Colla Vella dels Xiquets de Valls, guanyadora de la primera edició del concurs. Els organitzadors del concurs volen reivindicar així el seu llegat històric i facilitar a les colles un element singular per identificar-les com a agrupacions campiones. La reproducció de la tradicional faixa d'honor, que s'encarregarà a artesans de la ciutat, contindrà elements identificatius del concurs i de Tarragona i la colla guanyadora podrà lluir-la a les seves actuacions durant dos anys, fins a la següent edició del certamen.

Els organitzadors del certamen, que se celebrarà els dies 25 de setembre i 1 i 2 d'octubre, tenen constància que es van lliurar dues faixes d'honor al llarg de la història del Concurs de Castells. La primera vegada que es va entregar va ser l'any 1932, quan la Colla Vella dels Xiquets de Valls va guanyar la primera edició del certamen i que encara conservaven avui dia. A partir dels anys 50, amb la represa dels concursos de castells de Tarragona, no es té constància que aquest element tingués continuïtat.

El director del Concurs de Castells, Xavier Gonzalez, ha volgut constatar l'alt valor «simbòlic»que tenia la peça, fins al punt que l'alcalde i els regidors de l'Ajuntament de Tarragona es van desplaçar aquell any fins a Valls per fer el lliurament oficial de la faixa d'honor que els coronava com a campions del concurs.

L'any 1933 va ser la Colla Nova dels Xiquets de Valls qui va guanyar el Concurs, però actualment es troba desapareguda. «Possiblement, pels trets distintius que porta, amb una senyera a un extrem i una bandera republicana a l'altre, algú se la devia treure de sobre per no comprometre's políticament», ha assegurat.

Una reproducció de la faixa

d'honor

La faixa d'honor lliurada l'any 1932 l'han conservat durant anys la Colla Vella dels Xiquets de Valls al seu local. Ara, els organitzadors del certamen s'han posat en contacte amb els artesans de la ciutat perquè en facin una reproducció renovada.

En declaracions a l'ACN, el director del concurs ha explicat que la senyera mantindrà l'esperit dels anys 30 però incorporarà el «valor contemporani»del món casteller. Així, ha avançat que es conservarà la senyera catalana i, probablement també la bandera de la ciutat de Tarragona.

Creixement qualitatiu, no quantitatiu

Aprofitant que l'inici tradicional de la temporada castellera era per Sant Jordi, la Coordinadora de Colles Castelleres de Catalunya (CCCC) ha aprofitat per confirmar el bon estat de salut del món casteller. Així, la temporada 2016 comença amb 88 colles membres i una dotzena més en formació, amb 12.000 castellers en actiu.

La CCCC preveu que es puguin aixecar al llarg de l'any 13.000 construccions que destacaran, sobretot, per un creixement qualitatiu, després d'una dècada d'un increment de número de castells, castellers i actuacions sostingut. Actualment, la Coordinadora té 12 colles de 9, 12 de 8 i 31 colles de 7.

Aposta per la prevenció amb un protector cervical

La prevenció de lesions continua sent el pal de paller de l'entitat, amb un percentatge de caigudes que s'ha mantingut a l'entorn del 3%. En aquesta línia, mantindran l'aposta per la formació i la protecció activa i continuen treballant en crear un protector cervical, que tot fa pensar que podrà ser una realitat properament.

tracking