Diari Més

Infraestructures

Josep Rull diu que el corredor del Mediterrani millorarà la competitivitat

El conseller de territori i sostenibilitat va demanar més autonomia pels Ports, argumentat que ja s’ha demostrat que és un element positiu

Josep Rull, conseller de Territori i Sostenibilitat i José Llorca, president de Ports de l'Estat.

Josep Rull diu que el corredor del Mediterrani millorarà la competitivitatCristina Aguilar

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El conseller de Territori i Sostenibilitat, Josep Rull, va insistir ahir en la necessitat pel territori, tan tarragoní com català, del tercer fil. Ho va fer en el context de la fira organitzada per l’autoritat portuària, l’Agrifood International Congress. L’adequació a l’ample europeu de les vies de tren és «fonamental per l’economia catalana» i de tot l’estat, va dir el conseller, que va mantenir que, per tal de què el Port pugui seguir desenvolupant-se, ha de poder tenir una sortida de mercaderies a la resta del continent. «El 75% del comerç exterior a Europa és marítim, per això hem de poder ser competitius», va declarar.

El conseller, el passat mes de febrer, ja va informar que hi havia empreses amb capacitat per invertir més de 300 milions al voltant del Corredor Mediterrani, però que ara mateix estaven aturades per culpa de les demores en el projecte i per manca d’un calendari establert.

D’altra banda, el conseller va demanar, dirigint-se al president de Ports de l’Estat, José Llorca, que s’atorgui als ports més competències pròpies: «Els ports ja tenen algunes competències i ha quedat demostrat de què és un sistema que dóna resultats». D’aquesta manera, segons el conseller, podria augmentar la competència entre els ports de tot l’Estat, una competència «positiva, que ens farà créixer».

A més, tant Rull com el regidor de Cultura de l’Ajuntament de Tarragona, Josep Prats, que va assistir en representació de l’alcalde, van remarcar la responsabilitat del Port dins la crisi alimentària global, com exportador i importador de productes agroalimentaris, i davant del canvi climàtic. El conseller va recordar que «la primera llei catalana va ser sobre canvi climàtic».

El president de Ports de l’Estat va remarcar la importància del Port de Tarragona dins del sector agroalimentari, ja que és el port més influent del Mediterrani en aquest sector i va explicar que, una fira d’aquestes característiques és necessària per «detectar quins aspectes condicionen el desenvolupament econòmic del país, quins són els colls d’ampolla». En aquest sentit, va destacar la tasca importadora d’aliments del port, posant d’exemple que, a Espanya, calen entre 30 i 40 milions de tones de pinso per animals, i només hi ha la capacitat de produir-ne uns 15 milions, «i el 40% de les importacions de pinso es fan per via portuària».

Sindicats i treballadors del Port esperaven al president de Ports de l’Estat a la porta, retraient que «només hem de ser austers els que no tenim diners». El comitè d’empresa del Port li va fer entrega d’un document, exigint la recuperació del 5% del seu salari, així com de les retallades en els fons socials i de les pensions. Els representants dels treballadors van demanar que es recuperin llocs de treball públics, que no s’han cobert després d’algunes jubilacions. Finalment, també li van demanar, a través d’un escrit, que es creï un pla de desenvolupament intern.

El port ha organitzat el congrés, que acaba avui, amb la visita de la ministra de Foment, Ana Pastor, per tal de crear més contactes en el sector agroalimentari i per tal de «delimitar quins serà el futur i quins agents poden condicionar la cadena logística», segons el president. Amb ell coincidia el president del Port de Tarragona, Josep Andreu, que va remarcar que, el Congrés, havia de servir per «analitzar els reptes agroalimentaris en un món globalitzat, en un sector clau en l’economia tarragonina».

Josep Andreu va explicar que el Port de Tarragona és el quart port de l’Estat pel que fa a milions de tones mogudes i el primer del sector agroalimentari. Això suposa el 15% del moviment portuari, un total de 4,5 milions de tones durant l’any 2015. Un èxit que el president va atorgar a «la posició geoestratègica de Tarragona i l’especialització de les infraestructures».

tracking