Diari Més

Cultura

Els més petits de les Dominiques també podran portar gegants

Els gegantons fills del sol i la lluna, en Martinet i la Roseta, van fer ahir la seva primera cercavila

Els dos gegantons nous de les Dominiques preparats per ball de lluïment al Serrallo.

Els més petits de les Dominiques també podran portar gegantsCristina Aguilar

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El sol i la lluna de l’escola Sant Domènec van presentar, ahir, els seus dos fills. Són en Martinet i la Roseta, dos gegantons de la colla gegantera de les Dominiques, fets especialment perquè els nens i nenes de l’escola també puguin participar de les cercaviles. Els nous gegantons mesuren dos metres i mig i pesen vint quilos, les mesures perfectes perquè els alumnes, a partir dels deu anys aproximadament, també puguin portar-los. El divendres passat ja els van batejar a l’escola i ahir van ballar per primer cop amb la resta de gegants de la ciutat i més colles convidades de localitats veïnes.

L’artesà que ha dissenyat el cap és l’Arnau Solé, un exalumne de l’escola, i els vestits es van teixir al teler de casa Guasch. Els gegantons han heretat el tret més distintiu dels seus pares, a més de tenir el cap en forma d’astre: uns braços tous i llargs gairebé fins a terra, que fan girar mentre ballen i piquen al públic que no està atent.

«Hi ha hagut molta expectació al voltant de l’arribada dels gegantons. Fa un any que estem preparant la seva arribada», comentava la Loli Melero, la cap de músics de la colla gegantera. Els gegantons no van ser cap sorpresa a l’escola. L’any passat, a la festa de final de curs, van preparar una obra de teatre que explicava com es van conèixer en Mingo i la Caterina, el sol i la lluna, i com es casaven. A més, els nens i nenes van participar d’un concurs de dibuixos dels gegantons, que es va exposar a l’escola.

Segons el titular de l’escola, en Marcel Pallejà, «és la manera perfecta de cohesionar tothom que té relació amb l’escola, des de famílies, professors i exalumnes als alumnes actuals». Un dels objectius de la colla gegantera, tal com explicava Pallejà, és educar sobre la importància de la cultura i la tradició popular, i ara, amb els gegantons, els petits i joves podran aprendre en primera persona. L’escola s’enorgulleix de tenir un paper actiu a les festes i tradicions de la ciutat, tal com Pallejà deia: «El teixit associatiu és important i, si els nens i nenes comencen des de l’escola, és molt probable que hi continuïn».

Els gegants de les Dominiques van celebrar l’arribada dels gegantons des de les escales reials del Port fins a la pèrgola del Serrallo. Grallers, sacaires, músics, gegants i nanos van desfilar al costat del mar, on els van rebre centenars de tarragonins al llarg de tot el recorregut.

tracking