Diari Més

Patrimoni

El projecte executiu de Ca l'Ardiaca podria treure a la llum noves restes

La Generalitat ha donat llum verda al projecte bàsic i, ara, falta saber si s’inclouran nous canvis en el subsòl

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya ha donat, finalment, llum verda al projecte bàsic per a la construcció d’un hotel de luxe al palau gòtic de Ca l’Ardiaca. El següent pas per part de la promotora serà presentar el projecte executiu. En funció de les característiques d’aquest, es podria donar peu a noves excavacions arqueològiques que permetrien també conèixer amb major detall quins elements s’amaguen del temple d’August sota el Pla de la Seu.

El director dels Serveis Territorials de Cultura a Tarragona, Jordi Agràs, detalla que «hem donat al vistiplau al projecte bàsic i faltarà veure els detalls de l’executiu. En el cas que els promotors volguessin aprofitar el subsòl, caldria tornar a avaluar i dur a terme les excavacions pertinents». Així, destaca que «sabem que hi tenim el mur de tancament del recinte de culte i que en alguns punts hi ha part d’aquest i, si la promotora demanés nous usos en el subsòl, caldria fer l’estudi arqueològic pertinent i es podrien trobar noves restes que ens ajudarien a comprendre millor part de la història i certificar certes hipòtesis». De moment, però, la Generalitat ha donat llum verda al projecte bàsic i s’ocuparà de dur a terme el control arqueològic dels treballs de fonamentació i els moviments de terra, quan es tiri endavant. En aquest sentit, diu que «aquests treballs s’hauran de fer de manera manual, a diferència, per exemple, de la plaça dels Cabrits que allà sí que s’hi podran entrar màquines». A la vegada, defensa que «en el cas que sigui necessari, anirà bé poder-hi fer noves excavacions perquè es creu que a la part inferior del Pla de la Seu hi ha una cisterna i altres cambres relacionades amb els casals gòtics. No hem d’oblidar que hi conflueixen elements medievals».

Passos i entrebancs

Per tal de continuar tirant endavant el projecte de construcció d’un hotel de luxe a l’edifici de Ca l’Ardiaca –que fa més de sis anys que va projectar-se– la promotora Desarrollos Arbe haurà de presentar el projecte executiu i aquest haurà de tornar a ser avaluat per les parts competents: Generalitat i Ajuntament de Tarragona. Paral·lelament, el consistori tarragoní assegura que està a pocs passos d’atorgar la llicència d’obres a la promotora. Està pendent de rebre un informe favorable dels Bombers de la Generalitat –en matèria d’accessos– i un altre de la Direcció General d’Aviació Civil, òrgan que pertany a l’Agència Estatal de Seguretat Aèria (AESA). No obstant això, la setmana passada es va conèixer l’aparició d’un nou entrebanc en aquest procés. El jutjat de Primera Instància número 7 de Tarragona ha prohibit, de manera cautelar, que l’actuació prevista inclogui un local i una habitació del palau gòtic de Ca l’Ardiaca –també coneguda com l’antiga rectoria de la Catedral–. Es tracta d’un local de 175 metres quadrats que el Grup Immobiliari Ferbor S.L. hauria adquirit l’any 2013. En aquest sentit, l’Ajuntament de Tarragona no ha volgut fer declaracions al respecte, mentre que el Departament de Cultura de la Generalitat destaca que «no tenim potestat en aquests termes. Es tracta d’un tema judicial, però és possible que calgui refer part del projecte».

D’altra banda, Agràs subratlla que «la promotora haurà de presentar els estudis sobre què faran i com tractaran les pintures murals gòtiques de l’interior de l’edifici». Així mateix, assegura que «tots els requisits que demanem, ja sigui per elements patrimonials o relacionats amb el subsòl, són extrapolables a tota la ciutat. Tarragona és una ciutat forjada en el patrimoni i hi conviu d’una forma viva, no ho hem d’oblidar».

tracking