Diari Més

Economia

Proposen mesures per flexibilitzar el pagament dels deutes municipals

El consistori ofereix millores que facilitaran l’abonament de les actualitzacions del cadastre a aquells que acumulen més d’un rebut

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

L’equip de govern de l’Ajuntament de Tarragona va proposar ahir, en Comissió de Beneficis Fiscals, diverses mesures per facilitar el pagament de les actualitzacions del cadastre. En aquest sentit, l’objectiu del consistori és flexibilitzar els terminis d’abonament dels deutes municipals. El regidor d’Hisenda, Pau Pérez, va explicar que «els deutes municipals continuen a l’ordre del dia, però en aquest cas, hi ha moltes famílies que han de pagar més d’un rebut perquè l’actualització del cadastre ha provocat que afloressin aquests pagaments pendents». La proposta de l’equip de govern es basa en tres modificacions referents al pagament de deutes municipals com l’IBI, l’IAE o les plusvàlues.

D’una banda, el motiu principal per flexibilitzar els pagaments responen a la regularització del valor cadastral dels habitatges o construccions que no havien fet la declaració pertinent un cop acabada l’obra. Pérez va destacar que més de 1.200 ciutadans es troben en aquesta situació i podran beneficiar-se de les propostes. Plantegen, doncs, duplicar els terminis de pagament, passant d’un a dos anys, en aquells casos que el contribuent hagi de fer front a liquidacions corresponents a més d’un exercici. Si l’import dels deutes està comprès entre els 60 i els 300 euros, aquests podran fraccionar-se per un període màxim de tres mesos, mentre que si l’import arriba als 2.000 euros el fraccionament serà de vuit mesos amb un import mínim de 100 euros mensuals. Si el deute es troba entre 2.000 i 6.000 euros, es podrà fraccionar per un període màxim de 12 mesos. En el cas de deutes superiors als 60.000 euros, el pagament podrà dividir-se, com a màxim, en 60 mesos. Pérez va defensar que la flexibilització dels terminis busca «facilitar un major fraccionament dels deutes» i alleujar la situació de tot aquell ciutadà que ha de fer front a una elevada quantitat econòmica.

En segon lloc, també van proposar triplicar la quantitat a partir de la qual s’exigeix un aval, passant de 6.000 a 18.00 euros. Així, el regidor destacava que «és una manera de facilitar el pagament si tenim en compte les dificultats que suposa la concessió d’una garantia bancària». Així mateix, Pérez va explicar que la tercera modificació de les ordenances proposades estableix una compensació en la plusvàlua de la dació en pagament i exempcions hipotecàries abans que la llei ho recollís. També va recordar que quedava pendent compensar l’impost de béns i immobles (IBI) quan el propietari de l’habitatge feia una dació en pagament dins del mateix any, tenint en compte que ja se li havia girat el rebut l’1 de gener. Ara bé, el govern plantejava que quedin exempts de pagar les plusvàlues aquells casos en què es produeixi una venda forçosa a una societat indicada per l’entitat bancària, per tal d’alliberar-se de la hipoteca.

CiU i C’s també proposen

El portaveu del grup municipal de CiU, Albert Abelló, va proposar a la Comissió de Beneficis Fiscals la bonificació de l’impost de Béns Immobles (IBI) als habitatges de la ciutat que siguin energèticament més eficients. «Lamentem que finalment el govern de l’Estat espanyol no hagi aprovat la seva pròpia iniciativa que permetia que els Ajuntaments poguessin regular una bonificació de l’IBI als habitatges en funció de la seva certificació energètica», va manifestar. A més, va defensar que «tot i que a última hora el PP es va acovardir, l’Ajuntament de Tarragona té potestat i els mecanismes per fer realitat aquesta bonificació».

D’altra banda, el portaveu del grup municipal de C’s, Rubén Viñuales, va proposar «una sèrie de mesures basades en beneficis fiscals per incentivar la contractació i l’activitat empresarial a la ciutat». En aquest sentit, va suggerir «bonificacions fiscals de l’Impost de Béns Immobles (IBI) o d’Activitats Econòmiques per a aquelles empreses o autònoms que contractin tarragonins en situació de desocupació». I també «l’exempció de taxes d’obertura i implantació per als nous negocis que obrin les seves portes a Tarragona». Viñuales va assegurar que «l’exempció de taxes i impostos és un incentiu per a la creació d’ocupació i l’activació del comerç local». A més, va defensar la necessitat de «crear un entorn impositiu atractiu per a la captació de noves empreses i activitats».

tracking