Diari Més

Exposició

El Titanic salparà des de Tarragona

Un nova exposició sobre el mític vaixell, que inclou una maqueta de 12 metres de longitud que recrea l'interior i l'exterior de la nau, es podrà veure a la ciutat del 12 d’abril al 22 de maig

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

104 anys després que el vaixell més mític de tots els temps salpés del port de Southampton en direcció Nova York, el Titanic tornarà a emprendre un viatge al voltant del món. I ho farà des de Tarragona. L’exposició 'Titanic: The Reconstruction' obrirà les seves portes el 12 d’abril al Refugi 1 del Moll de Costa i es podrà veure fins al 22 de maig, de dimarts a divendres a la tarda, i els caps de setmana, tot el dia. Tots aquells que visitin la mostra es trobaran una maqueta a escala 1:30 que reprodueix fidelment l’interior i l’exterior de la nau. «Es pot veure el motor i les hèlices en funcionament, els salons, els menjadors de primera i de segona, la gran escalinata, les bodegues de càrrega i una infinitat de detalls», haexplicatla comissària, Begoña Merino, qui haafegit: «És una classe magistral del look i les característiques internes i externes del Titanic».

La reproducció, de 12 metres d’eslora, és «la maqueta de Titanic més gran del món que mai s’ha construït», haprosseguitla comissària. El president de la Fundación Titanic, Jesús Ferreiro, hacomentatque «hem trigat gairebé el mateix temps en fer aquesta recreació que l’original», fent referència al procés minuciós que s’ha seguit i a l’espectacularitat de l’obra que es podrà contemplar. Un centenar de persones han treballat en tot el procés, entre fusters, electricistes, ebenistes, muntadors, equip de logística, entre altres, per fer realitat aquesta maqueta que «era un projecte personal del president de la fundació», ha explicatMerino.

Si bé l’espectacularitat de la maqueta és un dels principals atractius de la mostra, el cert és que no és l’únic que s’hi podrà veure en els 1.600 metres quadrats que ocuparà l’exposició. Un dels altres punts forts és la presència d’un dels cotxes originals de 1912 que estava esperant al port de Nova York per embarcar al Titanic en el seu viatge de tornada i que va haver de fer-ho a l’Olympus, el seu germà bessó, segons relatava Ferreiro. El vehicle, fabricat el 1909, és propietat de la fundació i es diu que és el cotxe més antic del món que encara funciona.

A diferència d’altres mostres on és possible fer una visita lliure, 'Titanic: The Reconstruction' està pensada per escoltar la història que narra l’audioguia, mitjançant la qual no només es coneix la història del vaixell sinó que també les vivències d’alguns dels seus passatgers. I és que Jesús Ferreiro va entrevistar-se amb 39 supervivents de la tragèdia, que li van poder explicar de primera mà les interioritats de la nau i amb els seus testimonis han pogut elaborar l’audioguia. Begoña Merino hamencionatque, el fet d’haver de seguir l’àudio, ha estat un repte a l’hora d’organitzar l’exposició. «Això és com l’òpera, ho aglutina tot», haafirmatla comissària durant la presentació, fent referència al muntatge de la mostra. «S’ha d’intentar que sigui un espectacle. Però a diferència de l’òpera, té l’al·licient que la resposta és molt més massiva», haapuntati hacontinuat: «El Titanic és una de les històries més universals que existeixen».

Inauguració a Tarragona i gira mundial

Tarragona ha estat la ciutat escollida per l’estrena d’aquesta exposició, si bé la maqueta paràcticament acabada ja s’ha pogut veure a Granada, on s’ha construït. L’èxit que va tenir l’exposició 'Titanic: The exhibition' el 2008, on hi van passar 75.000 persones, ha estat un dels motius pels quals l’organització ha triat començar aquest nou viatge des d’aigües tarragonines. El president de l’Autoritat Portuària, Josep M. Andreu, s'hamostratconvençut de l’èxit que tindrà aquesta proposta, que s’emmarca dins del calendari d’activitats culturals que organitza el Port de Tarragona. Quan marxi de la ciutat, farà escala a diversos punts de la geografia espanyola, per passar posteriorment a ciutats europees. A l’abril de 2021, abandonarà el Vell Continent des de Southampton cap a Nova York per fer les Amèriques.

El Titanic salparà des de Tarragona

El Titanic salparà des de TarragonaCedida

tracking