Diari Més

URV

La URV, la quarta universitat espanyola millor valorada per l'U-Ranking

Són els resultats de la investigació que desenvolupa el Ivie a partir dels anàlisis de les activitats docents, de investigació i innovació i desenvolupament tecnològic de les universitats.

La URV, la quarta universitat espanyola millor valorada pel U-Ranking

La URV, la quarta universitat espanyola millor valorada pel U-RankingAnna Ferran

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La quarta edició del U-Ranking, unestudi elaboratper l'Institut Valencià d'Investigacions Econòmiques (IVIE) i la Fundació BBVA, situa la Universitat Rovira i Virgilienquarta posició per la valoració del sistema universitari espanyol i entre la novena i quinzena posició de millor universitat del país d'entre61 centres educatius superiors. La URV, amb una puntuació global de 1,2, es trobariaempatada amb la Universitat de Cantabria, la Universitat de Miguel Hernándezde Elche, la Universitat Politécnica de Madrid, la Universitat de les Illes Balears, la Universitat de Vàlencia i la Ramon Llull.

U-Ranking presenta els resultats de les universitats en les seves activitats docents, de recerca i d'innovació i desenvolupament tecnològic, oferint una ordenació de les institucions per a cada àmbit i per al conjunt de les activitats universitàries.

La URV manté la mateixa posició que l’informe que es va publicar el 2015 amb una puntuació global de 1,2.

L’estudi recull una classificació de 48 universitats públiques, 13 privades segons docència, investigació i innovació i desenvolupament tecnològic, a partir de 25 indicadors, com articles científics, qualitat de les publicacions, tesis doctorals, taxes d’èxit docent, taxes d’abandonament, número de professors per alumne, patents, notes de tall, alumnes estrangers, pressupost i projectes d’investigació. Amb aquest aspecte, la URV destaca amb un 1,8 per sobre de la mitjana de les universitats que es situa amb un 1,2 pel que fa al sector d’innovació i desenvolupament tecnològic.

Les quatre universitats públiques de Barcelona, la UPF, la UAB, la UPC i la UB, encapçalen la majoria de classificacions dels U-Ranking de les 61 universitats espanyoles analitzades en els àmbits de la docència, la investigació i la innovació i desenvolupament tecnològic per part de la Fundació BBVA i l'Institut Valencià d'Investigacions Econòmiques (IVIE). Així, les quatre universitats estan entre les deu primeres en la classificació general que corregeix els efectes de les dimensions de cada universitat per fer-les comparables entre elles.

La UPF està al capdavant del rànquing general, amb un índex d'1,6, per davant de la UAB i la UPC, amb índex d'1,4 que ocupen el segon lloc empatades amb la Politècnica de València. La UB té un índex d'1,3, i ocupa el tercer lloc amb altres centres. La URV i la URL obtenen un índex d'1,2, seguides de la UdL i la UIC, amb 1,1, la UdG, amb 1, i la UOC amb 0,7.

Volum i dimensions

Si es té en compte el volum i les dimensions de la universitat, la primera universitat espanyola és la Complutense, de Madrid, amb un índex de 4,5, seguida de la UB, amb un índex de 4. La UAB i la UPC estan entre les deu primeres amb índexs de 2,9 i 2,7, respectivament, i la UPF té un índex d'1,1 i ocupa el 20è lloc. De les 15 universitats espanyoles que lideren els dos rànquings, quatre són les públiques de Barcelona.

Els U-Ranking també comparen les universitats espanyoles en el marc del reconegut rànquing de Xangai. De les deu universitats espanyoles entre les 500 primeres de Xangai i que alhora encapçalen les dues principals classificacions d'U-Ranking, tres són catalanes: la UPC, la UB i la UAB. Cal tenir en compte que el rànquing de Xangai no diferencia per dimensions de les universitats, cosa que perjudica la UPF, que també surt perjudicada en l'U-Ranking Volum. De fet, de les 11 universitats espanyoles que lideren dos dels tres rànquings, n'hi ha dues de catalanes: la UPF i la URV.

Si es fa un rànquing per la qualitat de la docència, la UPF i la Universitat de Navarra encapçalen la llista amb un índex d'1,4. La URL és la tercera amb 1,3 i la UPC és cinquena amb 1,2.

Si es prioritza el pes de la investigació en l'elaboració del rànquing, la UAB és la primera de l'estat amb un índex d'1,9, la UPF és segona amb 1,7 d'índex, la UB és quarta amb 1,5 i la UPC és sisena amb 1,4 d'índex.

Finalment, el rànquing per innovació i desenvolupament tecnològic està encapçalat per les tres grans universitats politècniques de l'estat, més orientades per la seva naturalesa cap a la transferència de coneixement al sistema productiu, liderades per la UPC, amb un índex de 3,5, seguida de la de València i la de Madrid, amb índexs de 3,1 i 2,8 respectivament. Just darrere ja ve la primera universitat no especialitzada, que és la UPF, amb un índex de 2,7. Més avall hi ha la UAB i la URV, amb 1,8 d'índex, i la URL amb 1,7 en dotzena posició.

tracking