Diari Més

Política

Comença la urbanització de l'Anella tot i que ERC s'absté i CUP i ICV s'hi oposen

Una reunió d’avui dijous a Barcelona ha de resoldre el problema d’adjudicació del Palau d’Esports i l’Ajuntament suggereix que el govern incrementi el cost de l’obra

Comença la urbanització de l'Anella tot i que ERC s'absté i CUP i ICV s'hi oposen

Comença la urbanització de l'Anella tot i que ERC s'absté i CUP i ICV s'hi oposenCristina Aguilar

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

L’Ajuntament de Tarragona celebrava ahir l’aprovació definitiva de la urbanització de l’Anella Mediterrània, tot i que el partit d’ERC-MES-MDC va abstenir-se i ICV-EUiA i la CUP van oposar-s’hi. El regidor dels Jocs Mediterranis, Javier Villamayor, va destacar que, en conseqüència, avui comencen formalment els treballs –d’una durada de 12 mesos– per a la urbanització d’un espai clau per a la celebració del certamen esportiu. «Això ens ha de permetre que l’1 d’abril de l’any vinent tinguem urbanitzat aquest immens recinte», defensava.

Tot i això, davant d’aquesta notícia encara regna l’ombra al voltant del futur del Palau d’Esports de Tarragona. El regidor va assegurar que avui al matí se celebrarà una segona reunió a Barcelona per decidir quin dels tres escenaris plantejats cal tirar endavant i desencallar l’endarreriment en l’adjudicació i l’inici de construcció d’un equipament essencial per als Jocs Mediterranis. Villamayor va reconèixer que han «suggerit» al Govern de la Generalitat que augmentin la partida econòmica per sufragar el cost de la licitació, atès que «tenim un problema i cal que s’ampliïn els torns, es treballi els dies festius i es faci tot allò necessari, encara que s’encareixi l’obra». En aquest sentit, va defensar en tot moment el compromís de la Generalitat davant del projecte i va posar en valor la «professionalitat i el rigor» de l’empresa pública. Així mateix, va subratllar que «en cap moment, renunciarem a la construcció del Palau d’Esports. Formarà part del llegat juntament amb la reforma de la TAP, l’ampliació de la residència universitària, l’Anella Mediterrània, el complex aquàtic, la reforma de l’estadi del Nàstic i la de l’estadi d’atletisme». A la vegada, va recordar que «han estat les mateixes empreses les que van fer ofertes molt a la baixa i, després d’examinar en detall el projecte executiu, van veure que era insostenible l’oferta que havien fet».

D’altra banda, cal destacar que la reunió «vital» que s’ha de celebrar avui coincideix amb la visita del Comitè Internacional dels Jocs Mediterranis (CIJM) que es durà a terme entre avui i demà, amb el seu president, Amar Addadi, encapçalant la trobada. El Comitè Internacional durà a terme reunions internes i també visitarà els diferents espais que han d’acollir els Jocs.

Debat al ple

Com és habitual, el ple extraordinari d’ahir, celebrat per aprovar de manera urgent i definitivament el projecte d’urbanització de l’Anella Mediterrània va comptar amb picabaralles entre els diversos grups polítics, que no van dubtar en rebatre’s els seus posicionaments. La part més crítica la va encapçalar la portaveu de la CUP, Laia Estrada, qui va titllar «d’obscenitat» el fet d’haver deixat passar l’oportunitat d’aturar els Jocs Mediterranis i demanar que «la Generalitat inverteixi 12 milions d’euros, mentre es podrien millorar les escoles de barracons, l’Hospital Joan XXIII o la connexió dels barris». La portaveu d’ICV-EUiA, Arga Sentís, va oposar-se i va recordar que «estem en un moment de conflicte al Mediterrani i crec que val més ser prudents, abans que passar-se d’optimistes i perdre-hi més del que podem perdre si ho aturem ara». Per la seva banda, el número 1 d’ERC, Pau Ricomà, va justificar l’abstenció del partit destacant que «a dia d’avui, havien promès que tindríem 20 milions d’euros en patrocinis privats i continuem amb els 8 i escaig de fa nou mesos. Anem en retard i ens preocupa que el llegat dels Jocs no sigui operatiu».

En resposta, l’alcalde Josep Fèlix Ballesteros va defensar que «el futur és de valents i no dels que s’arronsen». Així, va assegurar que «és mentida que els Jocs endeutaran la ciutat. Hem demanat un préstec de 12 milions d’euros, però cada any n’amortitzem 15 milions d’euros». També va reivindicar que «demà donaré la cara davant d’Amar Addadi i, malgrat les dificultats, tirarem endavant».

El portaveu popular, Alejandro Fernández, va respondre també a les crítiques i va assegurar que «la posició contrària als Jocs és molt còmoda perquè, si després surt bé, ningú us demanarà explicacions». Els portaveus de CiU, UDC i C’s es van mostrar disposats a col·laborar perquè el projecte no s’aturi, a la vegada que recordaven que s’ha repetit el debat «en massa ocasions».

tracking