Diari Més

Trànsit

Les autoescoles pacten portar només sis alumnes per convocatòria

És la mesura que han acordat per tal d’intentar millorar la freqüència d’exàmens que, actualment, és cada cinc setmanes a Tarragona

Un cotxe d'autoescola realitzant l'examen pràctic, mentre uns altres esperen el seu torn.

Les autoescoles pacten portar només sis alumnes per convocatòriaACN

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Les autoescoles de Tarragona consideren insostenible la situació en què es troba la província pel que fa als examinadors d’examen pràctic. Diuen que la plantilla de professionals és massa baixa, i que això està perjudicant als alumnes i a les autoescoles. Per aquest motiu, han decidit fer un pacte, i presentar només sis alumnes de cada autoescola a cada convocatòria d’examen i així reudïr el nombre d’alumnes que cada examinador ha d’assumir. D’aquesta manera, esperen que els examinadors puguin fer la rotació entre Tarragona, Reus i Tortosa en menys temps, i augmentar la freqüència amb que realitzen examens a cada una. Actualment, a Tarragona es fan examens cada cinc setmanes aproximadament. Això és perquè cada examinador pot fer 13 examens diaris i, amb la quantitat d’alumnes que es presenten i que són una plantilla reduïda, triguen molt més de l’habitual en poder canviar de ciutat.

Aquesta mesura es pren perquè, actualment, a la província hi ha deu examinadors per a l’examen pràctic a les tres ciutats, però només sis en dedicació completa. Dels deu, n’hi ha un que treballa quatre dies a la setmana i dos més que tenen una reducció de 40 hores mensuals, el que, segons les autoescoles, significa que examinen a 160 alumnes menys. A més, també hi ha un examinador itinerant, que es trasllada a les ciutats de tot l’estat on hi ha algun problema amb els exàmens. Segons el president de l’associació autoescoles de Tarragona, Carles Olivé «no donen l’abast, perquè hi ha molta demanda d’alumnes». Les autoescoles de la província denuncien que s’estan acumulant persones que poden fer l’examen, per culpa d’una saturació del sistema. «No és just que els alumnes estiguin pagant per un servei que no s’està oferint», critica el president.

La solució al problema

Des de les autoescoles consideren que l’única solució real a la problemàtica és augmentar la plantilla d’examinadors al territori. «Podrien formar interins i trucar-los en cas de necessitat, com una borsa de treball per situacions així», és la primera proposta d’Olivé. És una opció, però, que no podrà dur-se a terme a curt termini, fet que també explica el president de l’associació: «Des de Prefectura es fa el que es pot, i hi tenim una bona relació, però es troben lligats de peus i mans. De Madrid ens diuen que no hi ha pressupost per més examinadors». Tot i així, sí que han trobat dues solucions temporals possibles. Per una banda, el pacte dels sis alumnes màxim per autoescola i convocatòria, i per l’altre, oferir beneficis als examinadors que fagin més examens a Tortosa. L’associació va proposar a la Direcció General de Trànsit (DGT) que s’oferís als examinadors actuals unes dietes, com per exemple en transport i hores extra, perquè augmentessin el nombre d’exàmens a Tortosa, on és més greu el problema. Olivé explica que «a Tortosa es fan menys exàmens que a Tarragona i que a Reus perquè s’ha de restar les dues hores de trajecte entre anar i tornar de Tarragona. Així que encara s’allarguen més les llistes d’espera». Del total, tres examinadors van acceptar l’oferta, de la qual se’n farà càrrec econòmicament la DGT.

Més alumnes que habitualment

Des de la Prefectura General de Trànsit a Tarragona diuen que hi ha una «inusual demanda d’alumnes per examinar-se i els examinadors són els que són». Expliquen que la situació és una anomalia i que, des de la Prefactura de Trànsit, fan el que poden per solucionar-la. «Intentem correspondre la demanda, però al ritme que podem. Els examinadors són treballadors, i no poden fer més hores de les que han de fer», asseguren fonts de trànsit, que també afirmen que s’estan cenyint a la normativa europea.

Les autoescoles justifiquen el nombre d’alumnes superior a l’habitual amb la vaga d’examinadors del passat octubre que, tal com explica Olivé, «va deixar un gruix enorme de persones sense examinar». A més, també diu que, arran de la vaga, es van retornar uns dies lliures que els examinadors havien perdut per culpa de la crisi, però se’ls va exigir que els utilitzessin abans d’acabar març. «Com és lògic, els examinadors van voler aprofitar aquests dies, però això ha augmentat encara més la llista d’espera», deia Olivé.

Les autoescoles estan especialment preocupades perquè, tal com critiquen, no només no poden oferir el millor servei als alumnes, sinó que hi ha setmanes que es queden sense classes pràctiques. Des de l’associació afirmen que, com que no poden assegurar dates d’exàmens, molts alumnes es retiren de les classes pràctiques fins a tres o quatre dies previs a la data d’examinar-se. Així, hi ha setmanes entre els exàmens que algunes autoescoles no tenen cap alumne que hagi contractat les seves classes, tot i tenir el mateix nombre de persones matriculades.

tracking