Diari Més

Dependència

Augmenten els ajuts a la dependència però baixa la prestació econòmica

Gairebé 4.000 tarragonins van rebre la subvenció durant el 2015, el 35,7% del total de sol·licituds que es van demanar al municipi

Avis i àvies en un centre de dia per la gent gran durant l'estiu.

Augmenten els ajuts a la dependència però baixa la prestació econòmicaACN

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

A Tarragona hi va haver 3.963 persones que, durant l’any 2015 van rebre ajuts per poder cuidar de persones dependents. És el 35,7% del total de subvencions demanades al Camp de Tarragona, que ha augmentat lleugerament els últims anys. Tot i que pugen el nombre d’ajuts, també augmenten el nombre de persones que el sol·liciten. En el municipi hi va haver més de quinze mil persones que van demanar que s’avalués el seu grau de dependència per rebre el suport econòmic adient, un miler més que l’any anterior i més de 1.800 més que el 2013. Percentualment, el nombre de tarragonins que va rebre prestació respecte als que la van demanar es va mantenir, al voltant del 35% des de 2013.

A la ciutat, la majoria de les persones dependents estan a càrrec d’un cuidador no professional, en la majoria de casos un familiar. A més, el perfil més comú, tant a Tarragona ciutat com a Camp són persones de la tercera edat amb grau II, que necessiten ajuda per a diverses activitats bàsiques de la vida diària, dos o tres cops al dia, però no permanentment.

Menys diners per ajut

La llei de dependència actual data de 2006, i des de llavors, molts organismes i institucions han criticat la seva efectivitat. Jaume Marí, president del centre per malalts amb paràlisi cerebral i membre de la taula del tercer sector comentava que, aquestes xifres, no són positives en absolut: «A nivell de prestacions, han disminuït la quantitat de diners que es concedeixen. Encara es fan revisions d’ofici, que fan baixar les prestacions». Segons Marí, aquests últims tres anys s’han augmentat lleugerament el nombre de persones que reben prestació, però otorgant molt menys a cadascú. Explicava que cada cop que es revisa el grau de dependència, en la gran majoria dels casos se li acaba minvant l’ajut econòmic, o el mantenien.

Posava l’exemple d’un usuari de la Muntanyeta que, els primers anys de la llei de 2006, tenia el major grau de dependència i la seva família, per cuidar-lo, cobrava poc més de 500 euros al més. Actualment, la mateixa persona i amb el mateix grau de dependència, cobra poc més de 400 euros. «I tot amb l’agreujant de què la prestació abans era compatible amb qualsevol servei diürn: amb un ajudant, amb l’assistència personal, amb els centres de dia i ocupacionals, etc. que tenen un preu d’entre 200 i 300 euros». Marí explicava que quan la persona dependent compleix els 18 anys, si la família la vol portar a un centre de dia, perd la totalitat de l’ajut. A causa d’això, moltes famílies acaben optant per no moure la persona de casa i estalviar el cost i, a més, poder mantenir la subvenció.

Camp i Catalunya

Pel que fa a Camp de Tarragona, de les gairebé 42.000 sol·licituds realitzades, es van concedir els ajuts a 11.104 persones, el 26% del total. Prop del 70% de les ajudes a la dependència han beneficiat famílies del Tarragonès i del Baix Camp, on també hi ha hagut el nombre més alt de demandes. Respecte a la resta de Catalunya, Camp de Tarragona va rebre el 7,8% del total d’ajuts, menys que Barcelona i Girona, però més que Lleida i les Terres de l’Ebre. En total a Catalunya es van concedir 142.474 ajuts a la dependència.

Nombre d'ajuts a la dependència concedits el 2015 per municipi.

Augmenten els ajuts a la dependència però baixa la prestació econòmica

tracking