Diari Més

L'exposició dels passos en miniatura es prolongarà un mes més

La mostra del Museu Bíblic ha tingut tant èxit, que en una sola setmana ja l’han visitada més de 1.200 persones

L'exposició dels passos en miniatura es prolongarà un mes més, i tornarà al 2017 amb novetats

L'exposició dels passos en miniatura es prolongarà un mes més, i tornarà al 2017 amb novetatsJoan Antoni Torreblanca

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Per primera vegada, totes les maquetes en miniatura de tots els passos de la Setmana Santa tarragonina s’agrupaven en un mateix espai i es podien visitar de forma gratuïta. El Museu Bíblic de Tarragona havia aconseguit posar d’acord als propietaris de les maquetes, de les postals i dels cartells d’aquest tradicional acte, perquè les cedissin per un temps determinat. I el públic ha respost: en una setmana, aquesta exposició denominada «Imatges de la Setmana Santa de Tarragona», ha aconseguit superar totes les expectatives, sumant més de 1.200 visitants. Divendres sant, en un sol matí, al voltant d’aquestes espectaculars maquetes van pasar fins a 450 persones.

Teòricament l’exposició havia de finalitzar el diumenge 3 d’abril, un cop passada la Setmana Santa, però tal està sent l’expectació, que els seus responsables estan estudiant prolongar-la un mes més, fins a finals d’abril, per poder atendre totes les peticions que els hi han realitzat des d’algunes escoles i de diversos grups: «Es podia visitar des del dijous 17, i és clar, només hi va haver dos dies perquè poguessin venir les escoles...», explicava a Diari Més el director del museu, Andreu Muñoz.

23 maquetes on destaca el Sant sepulcre que es va cremar a la guerra

La gran majoria de les 23 maquetes en miniatura que es poden veure són obra del difunt Andreu Ximenis, un expert en la fabricació de peces dentals que va bolcar tots els seus coneixements de la seva feina amb elements petits, en els passos. «Era un artista», el definia Muñoz. «Estan tots els passos de la Setmana Santa representats, de fet, n’hi ha dos que tenen dues maquetes pròpies: el de Sant Joan, amb l’antic pas i el nou, i el del Sant Sepulcre», afegia el director d’aquest museu del carrer de les Coques. La reproducció de l’antic Sant Sepulcre és segurament, una de les reproduccions que més crida l’atenció, ja què el gran, l’original, el van cremar a la guerra civil, i a banda, el disseny era obra de l’icònic arquitecte tarragoní, Josep Maria Jujol i Gibert. «Només cal fixar-se en la forma de les potes que té aquest pas, per saber que és obra seva», comentava Muñoz.

L’altra pota fonamental d’aquesta exposició és el Josep Maria Brull. Ell ha cedit totes les postals i els cartells que acompanyen a les maquetes: «Així la gent pot situar-se i veure com eren els passos abans», comentava el col·leccionista. «És una satisfacció que ho pugui veure tothom. Jo ja ho he pogut disfrutar molts anys», afegia. El cert és que Brull, és un dels grans col·leccionistes de postals i cartells de Tarragona, en té prop de 10.000, segons asseguren els qui el coneixen. Per aquesta mostra, d’acord amb el museu, van decidir dur les imatges des del 1928 fins al 1959, però ja té ganes d’aportar-ne més.

L’exposició tornarà al 2017 i serà més gran

Segons va confirmar el mateix Brull a Diari Més, aquesta mostra encara té molt de recorregut, i el 2017 ha de seguir creixent: «L’any que ve vull portar la mostra completa de cartells de Setmana Santa, no només fins al 1959. Crec que també podríem fer els improperis. El que està clar és que intentarem millorar-la encara més».

tracking