Diari Més

La Processó del Sant Enterrament: combinació de devoció i cultura

La pluja ha estat una amenaça tot just quant era a punt d'engegar la processó, però finalment ha quedat en res.
El punt més àlgid arriba amb la pujada dels passos per la Baixada de la Peixateria.

La Processó del Sant Enterrament: combinació de devoció i cultura

La Processó del Sant Enterrament: combinació de devoció i culturaDiari Més

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Tarragona té devoció. I això es nota any rere any durant tota la Setmana Santa tarragonina. Però hi ha un acte per excel·lència que demostra aquesta fe: la Processó de Divendres Sant. Milers de tarragonins de totes les edats participen en aquest acte multitudinari, que és el més solemne d’aquestes festes de recolliment i espiritualitat.

Minuts abans de les quatre de la tarda, els escamots d’armats de la ciutat han passat a recollir els passos per les seves seus. Fa uns anys, aquest acte, anomenat la recollida, era molt íntim. Avui en dia, Tarragona surt el carrer per veure com els misteris de la vida de Jesucrist pugen al ritme dels timbals per la Baixada de la Peixateria.

Prop de les sis de la tarda, la plaça del Rei, acordonada per tal que els espectadors no entorpeixin la recollida, ja ha acollit tots els misteris. Els confrares, timbalers i portants, han aprofitat per berenar.

Una barreja de nervis i emoció s’ha apoderat de la Part Alta de Tarragona, sobretot per la pluja que ha amenaçat de convertir-se en protagonista de la commemoració. Finalment tot ha quedat en una amenaça i noméshan estatquatre gotes de pluja.

Ados quarts de vuit de la tarda ha començat la Processó del Sant Enterrament. Cada confrare portava el seu ciri i cada timbaler la seva caputxa i timbal. Silenci i recolliment.

Els primers passos, el Sant Sopar, l’Oració a l’Hort i la Presa de Jesús, desfilen pel Passeig de Sant Antoni quan encara és de dia. N’hi ha d’altres que no tenen tanta sort. El misteri de la Soledat fa tota la processó de nit, però les espelmes no deixen sola a la Verge. El moment àlgid ha arribat amb la segona pujada dels misteris per la Baixada de la Peixateria. Un esclat de sentiment en forma d’aplaudiments. I és que els portants es mereixen un reconeixement per tot l’esforç i patiment. La sorpresa ha arribar a la Rambla Nova, quan una espectadora, de manera espontània, ha cantat una saeta.

La Setmana Santa de Tarragona ha aconseguit combinar de manera perfecta la religiositat i la devoció amb la cultura i la tradició. Aquest és el motiu del gran èxit de participació que aglutina aquest acte.

tracking