Diari Més

Nutrició

«Si vols estar sa, no has de fer cas de les modes»

Les claus per una dieta equilibrada i valoració de les noves tendències

«Si vols estar sa, no has de fer cas de les modes»

«Si vols estar sa, no has de fer cas de les modes»Marta Olivé

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El doctor i director del Centre Tecnològic de Nutrició i Salut de Reus, Lluís Arola Ferrer ens parla de com mantenir un estil de vida saludable per poder tenir un bon estat de salut, ens explica les claus per una dieta equilibrada i sana. També aprofitem per parlar de l’augment de vegetarians i vegans dels últims anys i les noves tendències o aliments que estan de moda actualment.

-En els darrers anys, l’estil de vida saludable ( healthy food i healthy life) està sent més protagonista que mai. Creu que la població s’està capficant massa amb aquest aspecte?

Mantenir un estil de vida saludable és especialment recomanable així que com més si capfiqui la població millor. És important mantenir un bon estat de salut i això consisteix bàsicament amb una dieta equilibrada i sana i amb la pràctica d’exercici. No recomano prendre productes que siguin nocius per l’organisme com per exemple l’accés d’alcohol o de tabac.

-També ha augmentat molt el nombre de vegetarians i vegans, perquè creu que hi ha hagut aquest creixement?

És novisme. Són modes, tendències, cultures o maneres de fer, no hi ha una raó. És una cosa cultural que no respon a cap necessitat fisiològica.

-Que opina del nou terme«superaliment» que tant s’està utilitzant aquest any?

És un terme que es fa servir per marketing. És fruit del negoci, te’l venen així perquè la gent ho compri. Els «superaliments» no existeixen. És cert que cada aliment té les seves característiques, les seves propietats o els seus avantatges, però no existeix cap «superaliment».

-Creu que la població és conscient dels efectes que poden produir la introducció dels nous aliments que estan de moda en la seva dieta?

No, no suficientment. Nosaltres estem adaptats a menjar un tipus d’aliments i el que ens convé més és menjar el que estem adaptats. Modificar la dieta pot comportar canvis en les condicions fisiològiques, aquestes poden ser positives però normalment acaben desequilibrant l’organisme. Això no vol dir que no puguis gaudir d’un plat o un aliment en un moment determinat, però sense excessos. Recomano menjar la dieta tradicional de cada lloc. El que no és correcte és iniciar dietes com per exemple la que està de moda ara; la dieta paleolítica. Consisteix en menjar molta proteïna. Aquesta dieta no es una bona opció per nosaltres perquè no hi estem adaptats. Si canviem la dieta per una raó cultural, de moda o tendència urbana, tenim el risc d’alterar el nostre organisme.

-Pel que fa a la fruita, s’han introduït nous aliments com la pitaya, el açai,... O inclús noves formes de menjar-les, com per exemple barrejar fruita i verdura triturada en un smoothie bowl. Que n’opina?

No hi ha perill si no canviem radicalment la dieta. Hem de menjar productes que ens aportin una nutrició equilibrada. Els aliments serveixen per nodrir-se i per gaudir, si vols estar sa no s’ha de fer cas de les modes. Els aliments que mengem, sobretot si provenen de plantes, contenen senyals que ens avisen del que estem menjant. Menjar fruites que no siguin de temporada és un gran error. Si les fruites han estat conreades seguint les condicions mediambientals les senyals seran més adequades, en canvi, com més intensiu i deslocalitzat és el cultiu pitjor seran aquestes senyals.

-S’ha vist una gran evolució pel que fa al consum de cereals. L’any 2015 la quinoa, el Freekeh o la civada, el sègol i l’espelta van entrar a gairebé totes les cadenes de supermercats, que ens podria dir sobre aquests?

Són modes i tendències. És cert que tenen una composició nutricional molt semblant i per tant no seria dolent substituir-los. Però no hi ha raons científiques per fer-ho. Simplement hi ha una gran campanya publicitària, les companyies necessiten treure al mercat nous productes i convèncer a través dels mitjans de comunicació de què el seu producte és millor per poder-lo vendre més. Això també passa amb la roba o amb els perfums. Ens condicionen canvis de costums perquè gastem d’una altre manera i així fer més negoci. Nosaltres podem ser reactius o no, però és difícil no creure-t’ho perquè has de sobreviure en aquesta societat. És molt important que la gent tingui suficient cultura per saber que una cosa és gaudir d’un nou aliment o producte i l’altre és substituir-lo per la manera tradicional de menjar que tenim.

-Hem introduït nous aliments a la nostra llista, entre ells el consum d’algues o de plantes, les més famoses aquest darrer any van ser la espirulina, cúrcuma i el gingebre, realment són tant beneficioses?

Tot depèn de la dosi i de per què ho facis servir. Les algues són molt riques amb omega 3 i aquest és molt saludable. També és veritat que si menges peix ja no caldria introduir el consum d’algues. Només recomanaria prendre aquests suplements alimentaris en determinades circumstàncies. Abans es feia amb cullerades d’oli de fetge o de bacallà, ara amb algues.

-Un altre aspecte que està en perill és el consum d’oli d’oliva, tant arrelat a Catalunya, que s’està intentant canviar pel oli de coco o d’alvocat. És una bona opció?

És un error. L’oli d’oliva és el millor oli que tenim per cuinar o per amanir., La seva composició és molt adequada en àcids grassos i és molt saludable. No s’ha de substituir per altres tipus d’oli. Anem canviant els aliments per la comercialització tendenciosa de les companyies i ens estan enredant.

-S’ha posat de moda acompanyar els plats amb llavors de chia, bayas de goji o les llavors de lli, molts d’ells exportats d’Àsia, creu que són realment beneficiosos per la població?

La dieta mediterrània és suficientment equilibrada i per tant no necessita aquests suplements. Tampoc puc dir que el seu consum sigui negatiu. Les bayas de goji per exemple, tenen molts antioxidants que són beneficiosos però també té els mateixos antioxidants una magrana, no veig la necessitat de substituir els aliments.

-Que opina del famós green smoothie que utilitzen les famoses per aprimar-se. És perillós?

És un bestiesa. També és fan batuts amb diferents colors pels diferents moments del dia. Això és comerç i negoci i comporta un gran perill de desnutrició. Si es fa un dia o dos i t’ajuda a pensar que t’estàs aprimant, endavant, però és un concepte equivocat.

-També trobem un nou ventall de llets que estan de moda i que volen deixar enrere a la llet de vaca, aquestes són la llet de civada, la d’ametlles o la de soja, que diuen ser més saludables. Quina és la realitat?

No està demostrat que el consum d’aquests tipus de llets sigui millor que el de vaca. L’únic que és cert és que qualsevol tipus de llet procedent d’animal té lactosa i per tant la llet d’ametlla, de civada o de soja seria correcte per algú que sigui intolerant a la lactosa.

-Quina seria la recomanació pel consum d’aquests nous aliments que s’estan introduint?

Que es gaudeixin esporàdicament perquè el menjar és un plaer. No recomanaria que es canvies la dieta, es tracta d’aproximar-te el màxim possible a la dieta mediterrània. L’organisme es savi i et demana els nutrients que necessita.

Activitat del Centre Tecnològic de Nutrició i Salut

El CTNS busquen voluntaris per poder realitzar diferents estudis. Es dediquen a provar com els components dels aliments, afegits o trets, milloren la salut de les persones quan estan als inicis de desviacions patològiques, és a dir, quan comences a estar desviat de la salut i encara no has de prendre fàrmacs pots evitar o retardar el començar a pendre’ls a través dels aliments enriquits en determinades substàncies, els aliments que es diuen funcionals. Per poder fer-ho necessiten fer estudis amb persones. Actualment estan treballant en un estudi del suc de taronja i més endavant faran un estudi sobre un probiòtic que controla el greix abdominal.

tracking