Diari Més

Recerca

Descobrim més de l'Institut Català de Paleoecologia Humana i Evolució Social

És un centre de recerca avançada, dòcencia i socialització del coneixement des de les ciències de la Terra

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

L’Institut Català de Paleoecologia Humana i Evolució Social, l’IPHES, va constituir-se l’any 2005 com un institut transdisciplinari de recerca avançada, dòcencia i socialització del coneixement des de les ciències de la Terra i de la vida, una branca que vol fusionar amb les ciències socials.

Sobre la base de la recerca, l’IPHES participa en activitats docents de tercer cicle. Alhora, realitza nombroses activitats de socialització, és a dir, amb diferents canals i mecanismes pretén incorporar a la societat els resultats de les investigacions perquè els seus fruits retornin a la ciutadania.

La primera disciplina és la zona de col·lecció. Són materials que estaran a l’IPHES en dipòsit provisional fins que es retornen a les institucions corresponents. També es controla el dia a dia de la tasca documental que es genera durant el procés al qual estan sotmesos els materials. Alguns dels reptes d’aquesta disciplina són que la col·lecció no pateixi més moviments dels estrictament necessaris i agilitzar la cerca dels fòssils mitjançant un sistema alfanumèric de prestatgeries, baldes i caixes que relacionen al inventari el número de caixa amb el contingut.

La zona de restauració vol aturar els processos de degradació dels materials, eliminar les causes d’alteració i conversar, restaurar i preservar els béns culturals.

La Zooarqueologia, que a través de l’estudi dels ossos i les seves superfícies, permet desxifrar com s’acumularen els ossos i es dipositaren. La reconstrucció de la història dels fòssils des de la mort dels animals fins el seu descobriment és la responsabilitat de tafònoms i zooarqueòlegs. La zooarqueologia s’abasteix de la tafonomia per tal d’estudiar les comunitats humanes i la seva relació amb altres comunitats d’éssers vius.

La zona de geoarqueologia que ens permet conèixer les característiques del jaciment. Saber on i quan s’han format els sediments, el nombre de capes que constitueixen el jaciment. Cadascuna d’aquestes capes es correspon a un període cronològic concret. A més també estudia com es formen els dipòsits sedimentaris.

La zona de tecnologia que estudia la indústria lítica que es troba als jaciments arqueològics. El registre que millor és conversa és la indústria lítica i per tant és el que es coneix millor.

Descobrim més de l'Institut Català de Paleoecologia Humana i Evolució Social

Descobrim més de l'Institut Català de Paleoecologia Humana i Evolució SocialMarta Olivé

tracking