Diari Més

Investigació

Investigadors de la URV aconsegueixen eliminar tumors cancerígens amb grafè

Consisteix a injectar dins del tumor maligne una dispersió d'òxid de grafè en sèrum fisiològic i il·luminar-lo amb un làser de llum infraroja

Imatge de l'interior de la Facultat de Física i Química, situada al Campus Sescelades.

Investigadors de la URV aconsegueixen eliminar tumors cancerígens amb grafèCristina Aguilar

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Un grup d'investigadors de la Universitat Rovira i Virgili han aconseguit eliminar tumors cancerígens amb grafè, una substància formada per carboni pur, en un treball que recull la revista científica'Carbón', segons informa la universitat tarragonina.

Els encarregats de la investigació són els estudiants de Física i Cristal·lografia de Materials i Nanomateriales (FiCMA-FiCNA) de la URV, que han aconseguit eliminar tumors malignes en ratolins amb un tractament que combina òxid de grafè (un derivat del grafè) i làser. Consisteix a injectar dins del tumor maligne una dispersió d'òxid de grafè en sèrum fisiològic i il·luminar-lo amb un làser de llum infraroja, que penetra més en els teixits biològics perquè absorbeix menys que la llum visible. La calor que genera l'òxid de grafè quan s'il·lumina amb el làser elimina les cèl·lules tumorals.

El grafè té la propietat de la conversió fototèrmica, és a dir, que si s'il·lumina amb un feix de llum làser genera calor, i la investigació ha evidenciat que és l'agent fototèrmic més eficients que existeix. S'ha assajat en ratolins i s'ha comprovat que, en pocs dies, el tumor redueix la seva mida fins que s'elimina completament.

No obstant això, existeix la limitació que cal controlar la temperatura que s'assoleix dins del tumor perquè no destrueixi també les cèl·lules sanes. Aquesta generació de calor depèn tant de la potència del làser amb el qual s'il·lumina el tumor com de la quantitat d'òxid de grafè que s'ha injectat. La investigació és crucial perquè, justament, en determinar l'eficiència de conversió fototèrmica del grafè i els seus derivats prediu amb exactitud la quantitat de calor que es pot generar en cada cas.

Així, s'ha desenvolupat un nou mètode per determinar, per primera vegada, aquesta eficiència de conversió fototèrmica d'una forma ràpida i senzilla i que també pot aplicar-se per determinar l'eficiència d'altres agents fototèrmics.

El tractament precisa una dosi d'òxid de grafè molt baixa i una potència d'il·luminació làser també molt reduïda, cosa que representa un avanç considerable en la seguretat amb què es realitzen aquests tractaments. El cost també és molt baix comparat amb els materials que han fet servir fins ara, com les nanopartícules d'or, cosa que facilita l'assaig en éssers humans en un futur pròxim.

tracking