Diari Més

Tecnologia

El campus Sescelades es converteix en laboratori per testar una aplicació de mobilitat sostenible

Els usuaris de l’aparcament de les facultats d’Enologia i Química van poder provar, durant l’últim trimestre del 2015, l’aplicació SmartVAO

El campus Sescelades es converteix en laboratori per testar una aplicació de mobilitat sostenible

El campus Sescelades es converteix en laboratori per testar una aplicació de mobilitat sostenibleCedida

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Fomentar nous models de mobilitat més sostenibles. Aquest és l’objectiu de l’estudi que es va realitzar durant els tres últims mesos del 2015 al campus Sescelades amb l’aplicació SmartVAO. El doctor en Enginyeria Química Josep Maria Gastó, responsable del projecte, assegura que «ha estat una prova pilot, però no significa que a la llarga l’apliquem». L’aplicació ofereix un servei de gestió de deu places d’aparcament per a Vehicles d’Alta Ocupació (VAO) dels pàrquings de les facultats d’Enologia i de Química, on els usuaris poden crear grups per compartir cotxe en els seus trajectes a la Universitat i demanar i gestionar la reserva d’una plaça d’aparcament.

La proposta, desenvolupada per Cellnex Telecom, s’engloba dins del projecte d’innovació industrial i recerca aplicada finançat per la Unió Europea COMPOSE. L’objectiu de la proposta, però, no va més enllà de la prova pilot, que ha permès validar en condicions d’ús real tant el funcionament d’una solució tecnològica innovadora que pretén fomentar nous models de mobilitat urbana més eficients i sostenibles, com l’aprofitament de les eines que la plataforma COMPOSE ofereix per donar suport a aquests serveis.

Per a poder gaudir de les places d’aparcament reservades per als anomenats vehicles VAO els conductors només han hagut de registrar-se al sistema i fer servir l’aplicació SmartVAO, que permetcertificar en temps real les condicions d’alta ocupació d’un vehicle (número d’usuaris que hi van en el vehicle, temps i durada del trajecte), garantint la seva privacitat. Un cop certificat que es tracta d’un vehicle VAO, el sistema assigna i reserva automàticament una plaça d’aparcament localitzada al Campus Sescelades, informant als usuaris del vehicle certificat mitjançant l’aplicació mòbil. D’aquesta manera, amb l’incentiu d’oferir de manera fàcil i còmoda una plaça d’aparcament reservada, es vol fomentar l’ús del cotxe compartit entre companys que es desplacen habitualment al campus Sescelades.

Per la URV, el projecte vol fomentar l’ús del vehicle privat compartit i buscar nous models de mobilitat així com fomentar hàbits de transport més sostenibles.

tracking