Diari Més

Educació

Alumnes del Pons d'icart viatgen per europa

Són l’únic institut de l’estat espanyol que participa de la mobilitat del programa ‘Erasmus +’

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Un grup d’alumnes de tercer d’ESO de l’institut Pons d’Icart ja han realitzat el primer intercanvi amb Romania, i ara es preparen pel segon, a Polònia, després de les vacances de Setmana Santa. Són l’únic institut que forma part del programa europeu de mobilitat Erasmus +, que els permetrà, durant dos anys, fer un viatge d’intercanvi amb una escola de Romania, Polònia i Alemanya.

És una iniciativa que pretén educar des de la transversalitat de continguts, tant en ciències com en lletres, en classes impartides exclusivament en anglès. Enguany, el projecte té un tema central que enllaça tots els continguts, la vida saludable. El programa, titulat S.O.S Sick or Sound, els proposa treballar la salut des de diversos punts de vista. Per exemple, crearan la seva pròpia Wikipedia i un diccionari de conceptes relacionats amb malalties, medicaments, etc. A més, tot en anglès. Aquest és un dels punts educatius que des del Pons d’Icart consideren més importants. Segons la professora d’anglès, Pilar Izquierdo, «És la millor manera de fer una immersió real en la llengua, gràcies a les classes que realitzem a l’institut com en els moments d’intercanvi amb els altres instituts». Durant el viatge, els alumnes s’allotgen amb les famílies dels seus companys europeus, una experiència que, a més, els permet crear forts vincles amb estudiants internacionals. «En marxar de Romania no deixaven de plorar, així que ara encara estan més involucrats en el projecte», deia Izquierdo.

El programa Erasmus + durarà dos anys, i l’Institut Pons d’Icart es troba en el primer. Les professores encarregades, però, ja es plantegen convertir-ho en un element permanent dins del pla d’estudis de l’escola, fet que seria perfectament viable, tenint en compte que no suposa una despesa per les famílies. Els viatges estan subvencionats en la seva totalitat per fons de la Unió Europea, així que no hi ha cap família que no hi pugui participar per qüestions econòmiques.

Durant les estades als països, els alumnes fan classes al matí, a l’escola que els acull, i per la tarda realitzen diverses activitats culturals, com la visita de museus, anar a veure obres de teatre o simplement fer turisme per la ciutat.

Des de l’institut, el que més valoren és la tasca que realitzen a classe durant tot l’any, que els permet aprofundir en un sol tema des de perspectives molt diferents, i reforçar el coneixement de la llengua anglesa. De moment, els alumnes ja poden publicar els seus treballs en una pàgina web que comparteixen amb la resta d’instituts. El grup de Pons d’Icart està acabant d’ultimar els detalls d’un tríptic, realitzat pels alumnes, sobre educació sexual, que un cop acabat, faran públic a través de la web.

Consideren que un projecte d’aquestes característiques és especialment interessant «perquè els alumnes entenguin la importància de tenir una vida saludable i veure que és important a nivell de tota Europa» deia Izquierdo, que com a professora d’anglès, està especialment implicada i pot aprofitar al màxim les oportunitats que ofereix el programa de mobilitat.

Participen del projecte deu alumnes, que tenen l’opció de realitzar els tres viatges, acompanyats de dos professors. Després del viatge a Polònia, encara els faltarà per realitzar el d’Alemanya, el país que s’encarrega de coordinar les activitats i els projectes, on viatjaran durant el pròxim curs, al maig de l’any vinent. Els alumnes de les escoles estrangeres també realitzaran una estada a Tarragona, el novembre d’aquest any. Durant aquest temps podran assistir a les classes a l’institut i conèixer la ciutat.

tracking