Diari Més

La justícia podria aturar la concessió de la llicència d'obres de Ca l'Ardiaca

Dictarà mesures cautelars arran de la denúncia d’un empresari que hauria comprat el local del número 2 del Pla de la Seu i Grup Artal li disputaria la propietat

Ferrando no pot entrar al seu local, des de la instal·lació de la bastida, l'any 2013.

Un jutge podria aturar la concessió de la llicència d'obres de Ca l'ArdiacaCristina Aguilar

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Un jutge podria aturar sine die el projecte de construcció d’un hotel de luxe al palau gòtic de Ca l’Ardiaca. Un empresari assegura que la finca situada al número 2 del Pla de la Seu és de la seva propietat, tot i que el mateix projecte impulsat per la promotora del recinte hoteler, Grup Artal, inclou aquest espai com si en fos titular. Ara, la denúncia presentada per Xavier Ferrando ha prosperat i, aquesta setmana, el jutge en dictaminarà les mesures cautelars. En nom del Grup Immobiliari Ferbor, Ferrando explica que va comprar l’any 2013 la finca del número 2 del Pla de la Seu, coneguda com Ferré Golarons, però llur titularitat li disputa la promotora de l’hotel i propietària de Ca l’Ardica, Grupo Artal. Aquesta setmana, el jutjat de primera instància número 7 de Tarragona dictaminarà les mesures cautelars i podria aturar el procés perquè la promotora saragossana aconseguís la llicència d’obres. Ferrando confia que el jutge li donarà la raó i que es podrà demostrar que és el propietari d’aquest local de 175 metres quadrats, que es troba encastat en l’edifici de Ca l’Ardiaca. Destaca que «si l’Ajuntament dóna la llicència d’obres, jo ho podria aturar per haver-hi interposat un litigi». Cal recordar que, fa pocs dies, el regidor d’Urbanisme, Josep Maria Milà, va assegurar que quedaven pocs tràmits per atorgar la llicència d’obres i construir el polèmic hotel a Ca l’Ardiaca.

Ferrando va interessar-se pel local en qüestió fa més de deu anys. Va voler adquirir la finca que es coneixia com a Souvenirs amb l’objectiu de convertir-ho en un restaurant familiar. «Volien posar en marxa un negoci de restauració, però fa molts anys que vam fer una inversió i els diners ens els hem de gastar en advocats i procuradors», detalla. De fet, Ferrando fa més de nou anys que no ha pogut posar en marxa el seu negoci.

Per poder obrir el restaurant, l’empresari necessitava separar el local de la finca del número 8 del Pla de la Seu. Ferrando assegura que va signar un contracte de compra venda dels drets per adquirir el local al propietari del moment, entre l’any 2005 i 2006, tot i que l’escriptura no es va realitzar fins al 2013. Així, subratlla que «tot i que vaig haver de comprar els drets del local a un particular, la propietat era de l’Arquebisbat i ells saben que els ho vaig comprar».

A més, també necessitava la segregació d’aquesta finca de l’edifici de Ca l’Ardiaca que està format pels números 4, 6 i 8 del Pla de la Seu. La Comissió Territorial de Cultura de la Generalitat a Tarragona va aprovar per unanimitat, l’any 2014, la segregació del local número 2 del Pla de la Seu, però l’Ajuntament encara no ha plasmat aquest acord perquè falta l’aprovació de dos plans de protecció específics de la Part Alta.

La problemàtica de tot plegat rau en la disputa per la titularitat de la propietat. «Grup Artal diu que el local és seu i va fer una escriptura unilateral. Van comprar l’edifici de Ca l’Ardiaca l’any 2006, però ja hi constava que no els pertanyien els baixos i una habitació del primer pis que forma part de la casa Ferré Golarons. Després, l’any 2008, van presentar-se, sense el venedor, directament al notari i van realitzar una escriptura unilateral afegint la meva propietat. Es tracta d’un fet totalment il·legal que cal demostrar davant d’un jutge», denuncia. Així, tot i que no serà fins a finals de setmana que dictaran les mesures cautelars, l’empresari té molt clar que «quan obtinguem la sentència al nostre favor, emprendrem accions de caràcter civil i penal contra totes i cadascuna de les parts per danys i perjudicis». Està disposat a portar al jutjat penal a «Grupo Artal, el notari que va firmar l’escriptura de manera unilateral, al registrador de la propietat i, per suposat, a l’Ajuntament de Tarragona, després de no buscar cap solució perquè jo pugui entrar al meu local en haver-ho notificat».

La bastida li barra el pas

Més enllà del litigi obert, Xavier Ferrando lamenta que «des de la instal·lació de la bastida, no he pogut entrar al meu local». Així, mostra com hi ha un cadenat que tanca el tram lateral de bastida i no disposa de cap clau per accedir-hi. «He notificat quatre vegades a l’Ajuntament de Tarragona aquest i altres fets, però no s’han dignat a respondre’m».

A més, assegura que l’any 2014 va presentar una denúncia per robatori amb força contra Grup Artal perquè «van entrar a la meva propietat i van apropiar-se d’antiguitats i materials per valor de 185.000 euros», presumptament. El cas també es troba en mans dels Mossos d’Esquadra. En conseqüència, Ferrando assegura que «no m’oposaré a la construcció d’un hotel, però per aconseguir-ho necessiten la meva part i ja no estic disposat a vendre-la, una vegada veig com s’han comportat».

«Salvem Ca l’Ardiaca»

Els veïns del carrer Merceria i dels carrers del voltant de Ca l’Ardiaca fa temps que denuncien el mal estat de l’edifici i la preocupació que els suposa. A través de Facebook han obert la pàgina de la plataforma Salvem Ca l’Ardiaca i hi publiquen tot tipus d’incidents relacionats. Una veïna de la zona assegura que «la tanca de darrere de la plaça dels Cabrits està oberta, hi pot entrar gent sense cap problema». A més, recorda que «la por i la preocupació per la nostra seguretat és constant. Quan plou, l’aigua es filtra i podem veure despreniments». Diuen també que «encara no s’ha esclarit les causes de l’incendi de fa un mes». Consideren que el consistori és qui ha de fer-se responsable de manera subsidiària i «tranquil·litzar els veïns». S’estan plantejant accions per reivindicar una solució.

tracking