Diari Més

Empresa

Menys de la meitat d'alumnes aproven l'examen pràctic de conduir al primer intent

Segons un estudi de Pons Seguridad Vial, una autoescola de Reus està entre les cent millors pel que fa al rànquing espanyol

Menys de la meitat d'alumnes aproven l'examen pràctic de conduir al primer intent

Menys de la meitat d'alumnes aproven l'examen pràctic de conduir al primer intentACN

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Tan sols el 43% dels alumnes que s’examinen del carnet de conduir a la província de Tarragona aproven l’exàmen pràctic al primer intent, i un 71% ho aconsegueixen en el teòric. Aquestes són les dades que publica Pons Seguridad Vial, una consultoria de mobilitat responsable, que ha realitzat un estudi en base a 6.000 autoescoles de tota Espanya amb dades de la Direcció General de Transit (DGT). L’estudi presenta el nombre d’aprovats de les autoescoles que es presenten com a mínim un cop al mes des de fa un any, i que han tingut un nombre mínim d’aprovats en les dues tipologies d’examen.

La província de Tarragona no obté resultats gaire esperançadors en la part pràctica, sobretot a Tarragona i Reus, ja que Tortosa té xifres més positives. No hi ha cap autoescola tarragonina que hagi entrat en el Top 100 d’Espanya en l’examen teòric, ja que a tot el país els percentatges són molt elevats. Tot i així, en el rànquing dels exàmens pràctics, l’autoescola reusenca Stop ha assolit el 59è lloc en percentatge d’aprovats. Barcelona és la província catalana que aconsegueix situar més autoescoles en el top 100, tant al teòric com en el pràctic. La segona escola més ben valorada per examinar-se del pràctic a tota Espanya és de Barcelona, juntament en cinc escoles més que també aconsegueixen un lloc al rànquing. Lleida és la província més recomanable de Catalunya per fer el pràctic, i aconsegueix situar una autoescola en el vuitè lloc d’Espanya.

Carles Oliver, president de l’Associació d’Autoescoles de Tarragona diu que hi ha molts factors que cal analitzar, com la situació geogràfica de les autoescoles. Explica que el tipus d’alumne que rep una autoescola canvia molt segons on es trobi. Per exemple, sempre serà més fàcil que una autoescola situada al costat d’un campus universitari tingui més bons resultats, com a mínim, en l’examen teòric.

Oliver diu que també s’ha de tenir en compte el nivell de dificultat de l’examen pràctic segons la ciutat on es realitza. Explica que «sempre és molt més fàcil Tortosa que Tarragona o Reus perquè els exàmens pràctics no tenen la mateixa dificultat. Per exemple, la incorporació a autovies i autopistes no és igual».

Tot i així el president de l’Associació considera sorprenent que aprovin l’examen pràctic a la primera gairebé la meitat dels alumnes. Oliver explica que, d’ençà que només es fa un examen mensual en lloc de setmanal, el nombre d’aprovats ha descendit considerablement: «Donat què no es pot saber quin dia és l’examen, en comptes de planificar-se un calendari de pràctiques contínues, els alumnes fan just tres o quatre classes abans de l’examen. Així han caigut els aprovats». Per exemple, explicava com una autoescola de l’associació l’acabava d’informar que, dels 13 alumnes presentats al pràctic, només l’havien aprovat tres. Més enllà de la manca de planificació, Oliver també culpava el mateix examen del nombre de no aptes. Segons ell, la DGT ha endurit excessivament el nivell mínim per aprovar: «Diuen que volen qualitat, però ara mateix el que aconsegueixen és que, de qualitat, ben poca».

D’altra banda, la xifra d’aprovats a la primera en el teòric, el 71,16%, no li semblava sorprenent: «El teòric és bastant assequible, normalment els que suspenen és perquè es presenten a l’examen amb un excés de confiança i no han estudiat prou».

tracking