Diari Més

Laboral

La principal preocupació dels joves de Tarragona és trobar feina

Durant el 2015, l’Oficina Jove del Tarragonès va atendre més de 13.500 consultes, i des d’inicis de 2016 n’ha rebut 1.800

La principal preocupació dels joves de Tarragona és trobar feina

La principal preocupació dels joves de Tarragona és trobar feinaDiari Més

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

L’usuari més habitual de l’Oficina Jove del Tarragonès és el noi, d’entre 16 i 20 anys, amb nivell d’estudis obligatoris i que busca feina. Aquest va ser el perfil més comú durant el 2015 entre les més de 9.500 persones que es van acostar a l’Oficina Jove per realitzar més de 13.500 consultes. El 24% de les consultes van estar relacionades directament amb la cerca de feina, però, de les restants, moltes hi estan vinculades: un 8% en formació ocupacional i un 6% per inscriure’s a la borsa de treball.

De tots els serveis que ofereix l’oficina el més utilitzat va ser el d’informació general, amb el 36% de les consultes, però només perquè els departaments de l’àmbit laboral estan dividits en Servei de Treball, que va tenir un 27%, i Garantia Juvenil, un programa d’àmbit europeu per reduir l’atur entre els joves, que va rebre el 13% de les consultes. En total, un 40% de les tasques de l’oficina van estar relacionades amb trobar feina.

L’Oficina Jove és un servei comarcal que pretén donar suport a joves, d’entre 14 i 35 anys, assessorant-los en diversos àmbits, des del món laboral a cultura, salut o lleure, entre d’altres. Per exemple, el 2015, es van atendre un 14% de consultes relacionades amb sexualitat i afectivitat i un 13% amb la Sida i altres infeccions de transmissió sexual.

Analitzant el perfil de l’usuari, el 35% de les persones que van accedir a l’oficina jove només tenien els estudis obligatoris, els de secundària, i el 7% els estava estava cursant en aquell moment. El 26% tenia estudis postobligatoris, com batxillerat o cicles formatius. Tot i així, destaca que hi va haver més usuaris sense cap tipus de titulació, un 19%, que amb estudis universitaris, amb tan sols el 13%. És especialment rellevant el nivell d’estudis tenint en compte que la majoria de consultes van estar dirigides a trobar feina, i no a continuar la formació, i que la majoria dels usuaris es comprenien en edats que ja permeten tenir titulacions superiors, o estar-les cursant. La majoria tenien entre 16 i 20 anys, amb un 28% del total, seguits de 21 a 25 anys, amb el 26% i dels majors de 35 anys, amb el 16%.

Inicis de 2016

Fins a finals de febrer d’enguany, s’ha mantingut la mateixa tendència que el 2015. Durant gener i febrer de 2016 ja s’han realitzat més de 1.800 consultes, a través dels més de 1.300 persones. Els principals dubtes dels usuaris de l’Oficina Jove segueixent estant relacionats amb el món laboral, liderant entre els motius de les consultes la cerca de feina, la formació ocupacional i les inscripcions a la borsa de treball. A més, el perfil de l’usuari també es manté, tot i que, tenint en compte que les dades de 2016 només són de dos mesos, no són prou representatives per a poder comparar-les a les de 2015.

tracking