Diari Més

Noemí Llauradó, Aspirant a cap de llista d'ERC

«Rellançar Reus en l'àmbit econòmic, sanitari i cultural ha de ser prioritari»

Llauradó és l’aposta de l’executiva d’ERC a les primàries, per primer cop obertes, on es triarà candidat a les municipals del 2019

Noemí Llauradó se sotmetrà a la votació de militància, simpatitzants i amics d'ERC el 26 d'abril.

«Rellançar Reus en l'àmbit econòmic, sanitari i cultural ha de ser prioritari»Cristina Aguilar

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

—Per què tornar-se a presentar a cap de llista?

—Vam iniciar un camí fa quatre anys, tenim moltes coses encara per acabar de concloure, i era la culminació d’un projecte fet entre diverses persones. L’executiva m’ho va proposar i em va costar poc decidir-me a optar a ser aquesta persona, que al final no té un paper tan rellevant perquè la importància és del projecte i dels que li donin contingut.

—La tria del candidat es farà en primàries, que seran aquesta vegada obertes.

—Fins dimecres, es poden presentar candidatures. A mi l’executiva m’ha proposat però també estic buscant avals entre la militància. Amb el sistema de primàries obertes, donem més joc a la ciutadania: hi entren militància i, a més, els simpatitzants i amics. Ens hem volgut obrir arran de l’1-O i el 21-D, quan vam rebre el suport de molta gent que va voler ser apoderada d’ERC, i donar-los opció de participar en la decisió sobre el cap de llista, la llista i el projecte.

—Hi concorreran amb les mateixes sigles?

—Aquesta és una altra entre les decisions que s’ha de prendre per l’assemblea, que ha de decidir si vol algun acord preelectoral i determinar si ens volem presentar en coalició. Ara estem ERC, MES, MDC i Avancem. Però l’acord es pren expressament cada mandat.

—Quin balanç fa d’aquest primer mandat?

—Positiu. Hem afrontat reptes importants. En Salut, alguns encara han d’acabar, com la creació del consorci per a la gestió de l’Hospital, que estem a l’espera que hi hagi govern i es pugi aprovar. El Pla de Salut Pública, que també estem a punt de tenir elaborat i que estem fent la diagnosi en el Consell Municipal de Salut, un òrgan creat aquest mandat. Vam aconseguir el Pacte per la Salut, hi ha l’expectativa del trasllat del CMQ, tot el foment de la salut amb activitats com el Pas a Pas. I en Participació, Ciutadania i Transparència, als pressupostos hem estat un dels municipis que més participació han tingut i estem enllestint el Reglament de Participació.

—Combinar la regidoria amb la tasca de diputada, què aporta?

—Ha de servir de molt per al territori, el fet de tenir un diputat. Sempre vetllarà més. Tenir una pota al Parlament de Catalunya, que implica tenir relació amb el govern, ha de servir per atraure inversions o per poder traslladar les inquietuds com a municipi, comarca i demarcació en infraestructures, serveis, salut o ensenyament.

—L’Hospital Sant Joan ha estat el gran cavall de batalla?

—Ja sabíem que si agafàvem la regidoria de Salut era per trobar solucions. Potser va més lent del que un voldria, i la solució passa pel consorci per treure’ns de damunt la llosa del dèficit i centrar-nos en el tema assistencial, en els professionals, en la recerca o en la docència. Quan se superi aquesta fase, l’Hospital tindrà un paper important al mapa sanitari al sud de Catalunya.

—Quines són les prioritats per a ERC a partir del 2019?

—L’estat del benestar, els serveis a les persones. Tenir una ciutat ben cohesionada i que tothom tingui satisfetes les seves necessitats bàsiques. Després, rellançar-la en l’àmbit econòmic, cultural i sanitari. Plantejar Reus com a ciutat model per a altres municipis del voltant.

—A les anteriors municipals, va prometre com a primera acció l’adhesió de Reus a l’AMI. Quina seria ara?

—La primera cosa a fer? Assumir l’alcaldia. Aquest és el primer objectiu, tenir una dona alcaldessa i que sigui d’ERC. El panorama que quedarà pot ser complex, però del que es tracta és de poder arribar a acords. Intuïm que cap grup no tindrà una majoria sòlida com per governar de manera individual i s’haurà de parlar. ERC som frontissa amb molts partits.

—Es parla molt de l’auge de Cs i d’una configuració de l’Ajuntament totalment diferent.

—Les eleccions del 21-D van ser excepcionals i no sabem si això s’acabarà traslladant a les municipals. I no és fàcil un pronòstic. Amb segons quins grups no arribarem mai a acords, i més amb el que ha passat a nivell de país, tot i que puntualment ens puguem posar d’acord.

—Martín (PSC) aspira a candidat, Pellicer (PDeCAT) repetirà i Daniel Rubio (Ara Reus) apunta a cap de llista. Rivals difícils?

—Evidentment. Són gent molt capacitada i els respecto enormement. Però, el fet de conèixer-los és també un avantatge. Per davant de tot, respecte a totes les persones que encapçalin les diferents candidatures.

—Serà de nou, si no hi ha cap canvi, una de les poques dones.

—Malauradament. Si dels set grups que som a l’Ajuntament ara, només hi ha dues dones, estem en una franca minoria i no s’ajusta al que la societat som. M’agradaria que la meitat de candidats fossin dones.

tracking