Diari Més

Societat

Més de 15 farmàcies s'han incorporat a la xarxa de vigilància d'avis

La FAVR fa balanç positiu del primer any del programa ‘Guaita Veí!’, on botigues vetllen per la gent gran

Una de les farmàcies que s'ha adherit a la iniciativa de la FAVR.

Més de 15 farmàcies s'han incorporat a la xarxa de vigilància d'avisOlívia Molet

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El programa engegat per la Federació d’Associacions de Veïns de Reus (FAVR) amb la voluntat de crear una xarxa de comerços i establiments que ajudin a vetllar pel benestar de la gent gran, Guaita Veí!, assoleix el primer any en marxa i el president del col·lectiu, Valentín Rodríguez, celebra que «la col·laboració per part dels negocis ha estat generosa i les sensacions, molt bones». Amb la iniciativa, la qual va engegar-se arran del cas d’un home proper a l’entitat, ja en marxa, prop de 15 farmàcies s’hi han sumat en el que Rodríguez valora com «un pas definitivament important perquè són un dels punts de referència per als avis i un lloc que, per les seves circumstàncies, acostumen a visitar sovint». Prop de 5.000 veïns de Reus tenen més de 80 anys i viuen sols a casa seva.

Guaita Veí! preveu que «si una persona que acudia a un establiment a diari i de cop, sense avisar, hi ha deixat d’anar» o si, «per exemple, a un forn de pa veuen que un avi paga la barra amb monedes molt petites», relata el president de la FAVR, «amb una simple trucada es pugui alertar Serveis Socials o la Guàrdia Urbana per tal d’evitar que passi res o de solucionar una situació que ja s’està donant». Rodríguez explica que «sovint, a les persones, ens costa demanar ajuda quan realment la necessitem» i que «aquest cop de mà dels botiguers, i també i especialment dels farmacèutics, pot ser molt important en la prevenció i en una ràpida actuació». «Si està passant alguna cosa, s’hi pot actuar; i si no, tot queda en una trucada i tothom tranquil», conclou.

Tot i que a la FAVR no maneguen xifres concretes dels establiments adherits al Guaita Veí!, al seu moment van repartir-se uns 200 cartells per anunciar la iniciativa a comerços de la Unió de Botiguers i més de 50 a El Tomb de Reus, que també col·laboren amb el programa. En les properes setmanes, avança Rodríguez, «començarem a repartir uns fulletons informatius que la mateixa FAVR ha editat per continuar difonent la campanya, amb la imatge del Campi, perquè hem vist que realment és una peça rellevant i que volem mantenir-la».

El cas de Gas Natural i el Síndic

Arran de l’incendi on, al 2016, va morir una dona que s’il·luminava amb espelmes després que Gas Natural li tallés la llum, el Síndic va recomanar a l’Ajuntament que intensifiqués la vigilància de la gent gran. En aquest sentit, el consistori s’ha afegit també a la iniciativa Guaita Veí!.

tracking