Diari Més

Policial

Investiguen per odi un mecànic de Reus per no atendre el cotxe d'un policia nacional

Jordi Perelló, que té un taller al camí de Valls, va acollir-se ahir al seu dret a no declarar a la comissaria de Mossos d’Esquadra

Perelló, ahir dijous, amb el document de drets al detingut.

Investiguen per odi un mecànic de Reus per no atendre el cotxe d'un policia nacionalOlívia Molet

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Un mecànic reusenc està investigat per un suposat delicte d’incitació a l’odi després de no haver atès, al taller de la seva propietat i que regenta ubicat al camí de Valls, el vehicle particular d’un agent de la Policia Nacional que volia dur-lo al negoci per sotmetre’l a una revisió rutinària. L’home, Jordi Perelló, representat pel membre del col·lectiu d’Advocats Voluntaris de l’1-O David Piqué, va ser citat ahir a declarar a la comissaria de Mossos d’Esquadra de Reus, i va acollir-se al dret a no fer-ho.

Els fets, sempre segons el relat del mecànic, es remunten a aquest mateix dimecres, dia 31 de gener, entre dos quarts d’una i la una del migdia, quan va rebre una trucada telefònica d’un agent de la Policia Nacional per dur el seu cotxe particular al taller i ell li va comunicar la decisió de no rebre’l perquè, per «conviccions personals», des de l’1-O ha decidit no oferir serveis a la Policia Nacional ni tampoc a la Guàrdia Civil. Poc després de penjar el telèfon, explica, i després d’haver mantingut una conversa amb una persona propera a qui l’havia trucat, dues dotacions dels Mossos d’Esquadra van personar-se al taller.

L’advocat del mecànic, David Piqué, precisa que, en no haver tingut accés encara a l’atestat, no tenen coneixement de qui ha presentat la denúncia. Després que Perelló s’acollís ahir al seu dret a no declarar a la comissaria de Mossos d’Esquadra, aquestes diligències policials s’enviaran al jutjat perquè estudi l’atestat i decideixi si inicia diligències prèvies per un suposat delicte d’incitació a l’odi o arxiva la causa. Si s’incoen diligències, cosa que resulta probable, el mecànic serà citat a declarar de nou, aquest cop en seu judicial.

Piqué valora, sempre pendent d’accedir a l’atestat, que «la filosofia d’aquest tipus delictiu –el d’incitació a l’odi– és evitar que hi hagi minories socials es puguin veure afectades perquè una persona decideixi excloure-les» i que «aquí estaríem parlant realment d’un context absolutament diferent: que ell es nega a atendre el cos de la Policia Nacional i de la Guàrdia Civil i que, a més, explica el motiu, que no és cap altre que els fets que van passar el dia 1 d’octubre».

Un negoci generalista

El mecànic considera, en declaracions al Diari Més, que el seu taller és un establiment privat i que, en tractar-se d’un «taller generalista, sóc jo qui puc triar a qui vull atendre». Al·ludeix, en aquest sentit, al Reial Decret 298/93 de 8 d’octubre que regula l’activitat industrial i de prestació de serveis en els tallers de reparació de vehicles automòbils, dels seus equips i components. Perelló concreta que, igual que anteriorment havia fet la posada a punt de vehicles de la Policia Nacional sense que hi hagués cap problema, també ara pot optar per no continuar-ho fent i no n’hi hauria d’haver cap. I lamenta que «se m’hagi denunciat per decidir què és el que vull i el que no vull fer al meu propi negoci». Un delicte d’incitació a l’odi pot arribar a comportar penes de presó.

«És casa meva»

Perelló es mostrava ahir «tranquil» tot i «el tràngol d’haver estat citat a declarar» perquè sosté que «jo no he comès cap delicte d’odi ni odio ningú, ni tampoc vaig optar per no atendre aquell cotxe per una qüestió de raça o de gènere». «És simplement», explica el mecànic, perquè «no ho faig des de l’1-O, i perquè és casa meva, res més». No serà fins les properes setmanes que Perelló conegui si haurà d’anar a declarar al jutjat o si la causa resultarà finalment arxivada.

tracking