Diari Més

Societat

El Col·legi d'Advocats obre un punt gratuït de consulta sobre drets dels animals a Reus

Una desena de lletrats atendran, cada primer divendres de mes, assumptes jurídics, civils o administratius al nou Servei d’Orientació Jurídic Animalista

Imatge de la roda de premsa on s'ha presentat la posada en marxa del

Reus engegarà el primer Servei d'Atenció Jurídic AnimalistaCol·legi d'Advocats de Reus

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La Comissió per la Defensa dels Drets dels Animals del Col·legi d’Advocats de Reus posarà en marxa, divendres 12 de gener, el nou Servei d’Orientació Jurídic Animalista (SOJA), una iniciativa pionera a l’Estat, on col·laboraran voluntàriament una desena de lletrats i que oferirà «informació i suport» a persones i entitats que vulguin realitzar consultes –també se n’admetran de manera anònima– sobre qualsevol tipus de qüestió vinculada a la protecció dels animals.

Cada primer divendres de mes, entre les deu i les dotze del matí, hi haurà disponibles a la seu del Col·legi dos advocats especialitzats per atendre casos d’aquest àmbit, tant si es tracta d’assumptes jurídics com administratius o civils, tot i que també és possible sol·licitar cita prèvia per acudir al servei en una altra franja. El SOJA ha habilitat amb aquesta mateixa finalitat el telèfon del mateix Col·legi (977 34 08 50) i el correu electrònic de la comissió, impulsora de la iniciativa (cpda@advocats reus.org).

L’atenció que proposa el SOJA, tal com explicava la responsable de la Comissió per la Defensa dels Drets dels Animals, Yvonne Figueras, en la presentació d’aquesta eina, «és totalment gratuïta», i els advocats aspiren a «donar una resposta a tothom que se’ns vulgui adreçar, sense descartar cap cas d’entrada». El grup de lletrats que impulsa la iniciativa està obert, a noves incorporacions. Figueras apuntava que, «de vegades, la gent es troba davant de situacions relacionades amb animals, com ara casos de maltractament o similars, i no sap ben bé on acudir». A través del SOJA, «volem realitzar aquesta feina d’assessorament que és tan necessària». Després del primer contacte, «segons les característiques que hi trobem, la nostra implicació formarà part d’una fase inicial o bé farem seguiment, atenent la magnitud del cas». Si els advocats detecten que alguna de les consultes, amb la voluntat del qui la fa, pot acabar en accions legals, «a títol personal també ens podem comprometre a mirar de tirar-les endavant».

Sentència per una gossa tancada

En aquest sentit, Comissió per la Defensa dels Drets dels Animals va difondre va algunes setmanes una de les sentències més rellevants que ha aconseguit fins al moment. En la resolució, amb data del passat 17 de novembre, el jutjat d’instrucció número 2 de Reus va condemnar el propietari d’una gossa que havia quedat tancada durant dies al balcó d’un habitatge –sense aliment ni aigua– com a autor responsable d’un «delicte lleu d’abandonament d’animal domèstic» a la pena d’un mes de multa a raó de tres euros diaris, amb responsabilitat personal subsidiària d’un dia de privació de llibertat per cada dues quotes diàries no satisfetes. En aquest cas, la denúncia va ser interposada per les advocades Montserrat Tutusaus i Yvonne Figueres arran de l’alerta d’una persona anònima. La Comissió per la Defensa dels Drets dels Animals del Col·legi d’Advocats de Reus va néixer a finals del 2016 per «aportar els nostres coneixements a millorar les condicions de vida dels animals, vetllar perquè la legislació es compleixi, lluitar per la creació de lleis que puguin protegir-los i promoure la conscienciació social».

tracking