Diari Més

Salut

El Sant Joan incrementa la capacitat d'urgències fins als 70 pacients

El servei respon a les puntes de saturació i habilita sis lliteres i sis butaques a l’accés i a la primera assistència per combatre la grip

Una imatge d'una de les àrees de les urgències on s'han instal·lat ara espais d'atenció addicionals.

El Sant Joan incrementa la capacitat d'urgències fins als 70 pacientsCedida

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Amb l’objectiu d’«absorbir l’increment de pacients que té lloc en aquestes dates» i «coincidint amb el període de grip» que està previst que arribi al seu punt àlgid en poc més d’una setmana, l’Hospital Sant Joan de Reus ha habilitat un seguit d’espais a la zona d’entrada i també a l’àrea de primera assistència d’urgències que incrementen la capacitat del servei «aproximadament fins als 70 pacients».

En concret, tal com detallen fonts del centre sanitari al Diari Més, en aquestes dues ubicacions s’han instal·lat sis lliteres i sis butaques addicionals, un dispositiu que servirà també per «agilitzar la rebuda de pacients que arriben en ambulància» a l’equipament. El Sant Joan, en el qual les urgències funcionen de manera permanent a ple rendiment i «cada dia es du a terme una reunió amb tots els responsables del servei i la direcció de l’hospital per valorar la situació», respon així a les puntes de saturació que va viure amb especial intensitat els passats 27 de desembre i el 2 de gener –quan va haver d’assumir més de 300 casos pels 220 que acostuma a atendre cada 24 hores– pocs dies després d’haver-se produït. Des del Departament de Salut de la Generalitat anunciaven igualment divendres passat l’«adequació d’espais» de les instal·lacions per tal de «millorar l’atenció urgent» a l’hospital reusenc.

Malalts crònics i virus

Aquests «moments determinats en què el servei es veu sobrepassat» per l’afluència de pacients, segons precisen les mateixes fonts, vénen donats per la confluència de malalts crònics que es descompensen i necessiten una atenció més llarga amb la multiplicació dels casos de virus respiratoris –n’hi ha que són grip i d’altres que no, tot i que aquesta ja ha començat i s’espera que hagi tocat definitivament sostre abans de mitjans de mes– i al fet que «si arriben moltes ambulàncies en poc temps, es necessita un marge determinat per gestionar-les».

D’aquí, expliquen al centre, les imatges de vehicles d’atenció mèdica que s’han vist formant cua a les portes d’urgències en els darrers dies. Des de l’Hospital Sant Joan aclareixen que, en qualsevol cas, «quan ve un malalt greu en ambulància no s’espera ni un segon», ni tampoc no resulta afectat per la sobrecàrrega que pugui estar abordant el servei. El 27 de gener, quan es van atendre un total de 330 casos, les urgències van haver de gestionar fins a 65 ambulàncies en un sol dia.

A l’equipament de la capital del Baix Camp confien que la col·locació d’aquestes sis lliteres i sis butaques addicionals a l’entrada i l’àrea de primera assistència del servei –a la imatge se’n poden veure algunes de les que s’han habilitat en les darreres hores– escurçarà els temps d’espera dels pacients a urgències, que ha estat sensiblement més llarg, aquest Nadal, a la tornada de períodes festius.

El director del servei

A través de la seva borsa de treball i en relació a la taxa de reposició que determina la cobertura dels llocs que han quedat vacants al llarg de l’any, tal com va avançar aquest rotatiu, l’Hospital Sant Joan de Reus ha convocat la plaça de director del servei d’urgències, una tasca que venia desenvolupant en funcions des del març d’aquest mateix 2017 el doctor Salvador Sarrà. Sarrà va accedir provisionalment al lloc procedent de l’Hospital del Vendrell, i va rellevar l’anterior persona al càrrec –qui va passar a desenvolupar altres funcions dins el centre sanitari, tal com van assegurar fonts del Sant Joan– coincidint en el temps amb un període de proliferació de denúncies públiques sobre la saturació del servei.

tracking