Diari Més

Surt a subhasta un drac esculpit per Gaudí i valorat en 100.000 euros

L’obra, que està feta de ferro treballat en forja, fa més d’un metre d’alçada i mostra similituds amb el drac que cobreix part de la porta de la finca Güell

Una imatge de l'escultura, que porta per nom 'Drac'.

Surt a subhasta un drac esculpit per Gaudí i valorat en 100.000 eurosCedida

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La casa de subhastes online Setdart ofereix des de principis de mes un drac de ferro treballat en forja, obra de l’arquitecte Antoni Gaudí. La peça, que porta el nom de Drac, té unes dimensions de 109x48x44 centímetres i compta amb el certificat d’autenticitat expedit pel director de l’Espai Gaudí de La Pedrera, es troba valorada en entre 100.000 i 120.000 euros, tal com figura a la fitxa de la mateixa obra. La subhasta, que conclou el proper 20 de desembre, ha rebut, des que es posés en marxa, un total de tres propostes: la primera, el 6 de desembre, posava damunt la taula 32.000 euros; la segona, el dia 11, en va posar fins a 34.000 i la darrera de les propostes, que té data de dimarts passat, dia 12 de desembre, n’oferia un total de 38.000.

Drac, tal com queda reflectit a la descripció de la pròpia casa de subhastes, es troba emmarcat «en l’estètica del modernisme català, essencialment en l’estil i la producció artística de Gaudí». Com a exemple de tot plegat, «la similitud amb altres peces fetes per l’artista, com ara el drac de l’estuc heràldic del Palau Güell, a la tanca de l’entrada a la finca Güell, el picaporta de la porta d’entrada a la casa Calvet o el paviment hidràulic de la casa Batlló».

L’escultura, tal com la descriuen a Setdart «mostra un gran detallisme al rostre, les flames, les escates de la cua i les urpes de l’animal», de manera que «Gaudí aconsegueix crear una obrade gran càrrega expressiva» en una imatge que «va ser costant en el modernisme català». Com el de Gaudí, en diferents ubicacions i sorgits de mans de diferents artistes, «Barcelona compta amb prop de 400 dracs que, vinculats a la imatge de Sant Jordi o bé sense estar-ho, van prendre presència als edificis més significatius de l’època».

Una aquarel·la de Fortuny

No és la primera vegada que peces vinculades amb Reus i amb els seus artistes surten a subhasta a aquesta casa. A finals del 2016 i a petició de la Direcció General d’Arxius, Biblioteques, Museus i Patrimoni, el Departament de Cultura de la Generalitat va fer-se amb l’aquarel·la sobre paper Papa Innocenci X, obra firmada per Marià Fortuny Marsal que en reprodueix una de les més emblemàtiques de pintades per Velázquez.

La peça, fins llavors en mans privades, va passar a ser propietat de Cultura en haver exercit el Departament l’anomenat dret de tempteig sobre la pintura. És a dir, adquirir la peça al preu de sortida després que aquesta es publiqués com a part d’un lot a una casa de subhastes que l’hauria adreçat a un col·leccionista privat. La compra, en el seu cas, va quedar segellada per un import de 10.000 euros impostos no inclosos.

tracking