Diari Més

Cultura

L'activitat del Giny de Reus ha quedat reduïda a circ social i cursos de pilates

L’espai, obert al 2013 com un centre pioner de «recerca, formació, creació i producció» en circ, suma any i mig sense programació estable del seu àmbit

Una imatge actual del Giny, que ocupa les instal·lacions de l'antiga Escola Sant Bernat Calbó.

L'activitat del Giny de Reus ha quedat reduïda a circ social i cursos de pilatesOlívia Molet

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El Centre de les Arts Gestuals i del Circ de Reus, el Giny, acumula un any i mig sense programació estable vinculada a la finalitat per la qual va ser impulsat al 2013, la d’esdevenir un espai de «recerca, formació, creació i producció» en el seu àmbit i pal de paller del projecte de circ a la ciutat. Segons dades facilitades per l’Ajuntament en el transcurs del darrer ple, a preguntes del PSC, l’equipament ha estat escenari, en el darrer 2017-2018, d’un curs de circ social amb «20 persones de mitja» i un curs de ioga i pilates, «amb 15 alumnes inscrits de mitja». En el mateix període, el Giny ha ingressat 5.695 euros vinculats al circ social i 3.500 de relacionats amb el ioga i el pilates, i ha gastat 3340 euros en vigilància.

Fonts municipals van expressar el passat febrer que l’Ajuntament es trobava «elaborant i repensant» una programació nova sota la «voluntat» de recuperar la raó de ser de l’equipament, la situació del qual vinculaven als «canvis en el Trapezi i en la seva direcció». Aquesta, però, no ha vist la llum encara.

Pèrdua progressiva d’iniciatives

Les xifres facilitades des de Cultura al PSC en els darrers temps deixen constància que el nombre de tallers i cursos va anar minvant amb el pas del temps. Al 2015, al Giny van desenvolupar-se sis activitats quan al 2014 havien estat deu, tot i que els ingressos van créixer en uns 500 euros d’un any a l’altre. Les despeses, en canvi, van passar de 83.000 a 51.500 euros. Al curs 2013-2014, una àmplia quantitat de les propostes oferides havien acabat amb un únic alumne inscrit o sense cap i, per tant, «això vol dir que no van dur-se a terme». La majoria rondaven la desena d’inscripcions i d’altres en tenien més de cent perquè «veien d’escoles». Amb tot, la regidora socialista Sandra Guaita valora que «la qüestió econòmica és independent perquè, en aquest cas, es pot entendre que estem parlant de cultura», però, «si realment volen mantenir, el Giny, que el dinamitzin». En els propers dies, la formació sol·licitarà a Cultura la memòria tècnica i les anuals del Giny per veure «l’activitat que ha registrat i quines mesures es poden haver proposat per reformular-lo».

El darrer cop que el Giny va oferir cursos de circ estables va ser al segon trimestre del 2016, entre els mesos d’abril i juny, quan va programar i obrir la matrícula dels seus tres últims tallers: un per a nens d’entre 5 i 9 anys impartit per Marc Micheo, i altres dos d’orientats a adults i relacionats amb trapezi, teles i acrobàcia, a càrrec de Salima Peippo i de Jordi Gómez. Des de llavors, l’equipament, que ocupa les antigues instal·lacions de l’Escola Sant Bernat Calbó i va completar el 2014 amb un pressupost global de 124.450 euros –41.316 dels quals, de l’aportació municipal–, ja no n’ha tornat a difondre cap més, tampoc coincidint amb l’etiqueta de Reus Capital de la Cultura Catalana.

De fet, l’activitat de circ social que ara s’hi duu a terme és fruit d’un acord amb el projecte Reus Circ Social que fins accedir al Giny desenvolupava la seva activitat a les instal·lacions del Centre Cívic del Carme. L’espai també va allotjar l’activitat del Pavelló Olímpic durant les obres dels Jocs Mediterranis.

tracking