Diari Més

Comerç

La botiga de la Casa Navàs de Reus tancarà portes després d'un segle d'activitat

El negoci Successors de Joaquim Navàs, que rep clients des de l’any 1905, liquida l’estoc de productes tèxtils i, un cop l’exhaureixi, abaixarà la persiana

Una imatge de la Casa Navàs, als baixos de la qual s'ubica la botiga Successors de Joaquim Navàs.

La botiga de la Casa Navàs de Reus tancarà portes després d'un segle d'activitatOlívia Molet

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La botiga que ocupa els baixos de la Casa Navàs ha començat la liquidació dels productes que comercialitza i, un cop n’hagi exhaurit l’estoc, tancarà portes. L’històric espai, que encara conserva l’estructura i el mobiliari originals, era un dels múltiples atractius de la construcció modernista de la plaça del Mercadal, projectada per Lluís Domènech i Montaner per encàrrec de Joaquim Navàs. Gestionat per la família Blasco Font de Rubinat i amb el nom de Successors de Joaquim Navàs, el negoci estava centrat en la venda de roba de la llar i de peces de la firma Kukuxumusu, i aquests dies ofereix descomptes de fins al 50%. Des de la mateixa botiga confirmaven a Diari Més la determinació d’abaixar definitivament la persiana.

El tancament, els motius del qual no han transcendit, coincideix en el temps amb el canvi de control de la Casa Navàs, que ha passat recentment a mans de l’empresari reusenc vinculat a Tecnol i a Go Fruselva Xavier Martínez i Serra. I podria resultar relacionat, tal com apunten algunes fonts, amb un procés de jubilació. La decisió sobre el futur més imminent del local de la botiga que es troba vinculada a l’habitatge, si és que s’ha pres, tampoc no s’ha fet pública.

Al comerç, un dels més antics de la ciutat, s’atén el públic des del 1905. Llençols, mantes, edredons, tovalles, tovalloles i barnussos són alguns dels productes que s’hi podien trobar i que s’hi troben encara, a preu rebaixat i en liquidació, fins que es produeixi el tancament. La botiga de la Casa Navàs va rebre al 2015 un dels Premis Nacionals als Establiments Centenaris que atorga la Generalitat de Catalunya. Més enllà del negoci l’activitat de la família Blasco Font de Rubinat ha servit també per preservar les característiques del negoci i també la integritat de la seva estructura amb el pas dels anys.

L’edifici s’obrirà a visites diàries

El sistema de visites de la Casa Navàs espera novetats després del canvi de mans, que culminava fa pocs dies una operació parcial de compravenda que havia hagut de completar diferents tràmits a l’administració pública per la catalogació de l’immoble com a Bé Cultural d’Interès Nacional (BCIN). En declaracions a aquest mitjà, l’empresari Xavier Martínez i Sierra detallava el passat 20 de novembre que «la nostra intenció és que la Casa Navàs sigui molt més visitable», i explicava que «la ciutat de Reus podrà gaudir, en el futur, de visites diàries en un règim molt més complet».

En concret, la voluntat passa per obrir aquesta joia del modernisme a «la qüestió pedagògica, els nens i les escoles», però també a «temes més generals en aquelles èpoques en què hi hagi turisme al territori». «I que sigui la referència a la província de Tarragona per visitar», concloïa l’empresari. En l’actualitat, accedir a la Casa Navàs és possible els matins de dissabte no festius en tres torns: a dos quarts d’onze, de dotze i d’una del migdia, al preu de 10 euros per persona i amb tarifa reduïda per a nens de fins a 14 anys i majors de 65. Per a fer-ho cal reservar cita a través de l’Oficina de Turisme de Reus, i afegir-se a una llista d’espera força carregada.

tracking