Diari Més

Justícia

La Generalitat habilita un espai per al nou jutjat i espera que Justícia l'activi

El Ministeri preveu posar en marxa el jutjat de primera instància número 7 de Reus «a partir del gener» però no concreta dates

Una imatge d'arxiu de l'edifici dels jutjats de Reus.

La Generalitat habilita un espai per al nou jutjat i espera que Justícia l'activiOlívia Molet

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

L’edifici dels jutjats, a l’avinguda Marià Fortuny, «ha habilitat un espai, pendent ara del mobiliari, l’equipament informàtic i el personal» per acollir el futur jutjat de primera instància número 7 de Reus, i espera la seva posada en marxa «possiblement al moment que hi hagi disponibilitat pressupostària», tal com detallen fonts del Departament de Justícia. Des de la Generalitat precisen que les feines en aquest sentit, les quals «segurament no hauran comportat obres sinó adequacions», «van dur-se a terme progressivament al llarg d’aquest darrer any» i es troben en aquest moment del tot «enllestides».

El nou jutjat, que forma part del paquet de 14 òrgans judicials a Catalunya i 89 al global de l’Estat que el govern espanyol va acordar crear mitjançant un Reial Decret el passat 13 d’octubre, veurà la llum, segons concreten fonts del Ministeri de Justícia, «a partir del de gener del 2018», tot i que «la data d’entrada en funcionament de cadascun d’ells serà acordada amb les diferents comunitats autònomes després d’haver escoltat el Consell General del Poder Judicial».

El jutjat de primera instància número 7 de Reus no és l’únic que guanya la demarcació, que també estrenarà el de primera instància i instrucció número 9 del Vendrell. La resta entre els que s’obriran al territori són el de primera instància número 59 de Barcelona, el número 8 de Badalona, el 8 i el 9 de Granollers, el 8 de l’Hospitalet de Llobregat, el 9 de Mataró, el 9 i el 10 de Sabadell, el 9 de Terrassa, el 7 de Girona, el 9 de Lleida i el jutjat mercantil número 11 de Barcelona.

Peticions i índexs de litigiositat

Els nous òrgans judicials a què Justícia ha donat llum verda arriben, tal com figura en l’anunci de creació publicat al Butlletí Oficial de l’Estat (BOE) per «adequar la planta judicial a les necessitats judicials existents». En la seva configuració final, i tal com explicava llavors el ministre Rafael Catalá en un comunicat enviat a la premsa, «s’ha tingut en compte les dades recollides a les memòries dels tribunals superiors de justícia, les sol·licituds dels col·legis professionals, dades objectives plantejades pels índexs de litigiositat a cada territori i els suggeriments de les comunitats autònomes».

En el cas de Reus, la reivindicació de nous jutjats, però també la de millores en el funcionament dels que ja ofereixen servei, és antiga. Més jutjats, més i millor formació, i que es cobreixin les places vacants i les baixes de funcionaris, entre altres, han estat les principals reclamacions, encara avui vigents, impulsades pel Col·legi d’Advocats de Reus sota l’objectiu de combatre qüestions com la important sobrecàrrega de feina o la freqüent rotació de personal. Factors, aquests, que provoquen que «la maquinària judicial s’alenteixi i tot s’arrossegui».

La confirmació de la creació de jutjat de primera instància número 7 de Reus ha arribat dos anys després que el Departament de Justícia formalitzés, encara al 2015, la petició per comptar-hi. Des de llavors, la Generalitat ha mantingut disposar de tots els mitjans materials i humans per tal que «quan finalment es pugui tirar endavant, tot avanci el més ràpid possible».

tracking