Diari Més

Un controlador atén un avió amb un cor «voluntàriament» i fora d'horari

UGT critica que l’Aeroport mobilitzi personal de descans per no crear guàrdies i Enaire diu que pot fer-ho en «serveis addicionals»

Una imatge d'arxiu de la torre de control de l'Aeroport de Reus.

Controladors atenen un avió amb un cor «voluntàriament» i fora d'horariOlívia Molet

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

L’Aeroport de Reus va atendre el vespre d’aquest dimecres, 29 de novembre, un nou vol ambulància que va poder fer ús de les instal·lacions a través de l’assistència «voluntària» d’un controlador qui, al moment que l’equipament va rebre la sol·licitud per l’operativa, «es trobava de descans i no havia superat encara el límit d’hores que permet la llei», tal com apunten fonts de la UGT. En concret, i segons expliquen des de l’Organització Catalana de Trasplantaments (OCATT), l’avió transportava l’equip mèdic que va realitzar l’extracció d’un cor a un donant de l’Hospital Verge de la Cinta de Tortosa per traslladar-lo fins a un centre saragossà on esperava un pacient en situació d’emergència.

El vol va aterrar a Reus cap a dos quarts de set de la tarda i va tornar a enlairar-se, ja amb l’òrgan a bord, prop de dos quarts de les onze de la nit. La previsió inicial que el moviment de tornada no entrés dins l’horari operatiu de l’Aeroport de Reus, que a l’hivern tanca a les deu de la nit amb la possibilitat d’una hora addicional, va portar a mobilitzar aquest segon controlador que «va tenir la sort que estava a casa seva i va poder respondre». Ara fa tot just un mes, l’Aeroport de Reus va haver de derivar al Prat un altre trasplantament perquè sovint, quan la petició del vol ambulància excedeix l’horari del mateix aeròdrom, els controladors «no estan habilitats per oferir servei perquè són pocs i els que hi ha han superat els temps de feina que, segons marca la llei vigent, poden acumular», afegeixen fonts de la UGT.

Els trasplantaments no perillen

Des de l’OCATT recorden que, quan un aeroport no es troba en situació d’oferir servei a un vol ambulància, «amb la corresponent antelació es programa una alternativa» de manera que no afecti el trasplantament. I que «actualment disposem de mitjans per garantir altres opcions quan una d’elles no té disponibilitat». Constaten, alhora, un repunt en les donacions aquests darrers mesos que el balanç de final d’any ha de certificar.

Al sindicat precisen que «l’Aeroport de Reus és l’únic del grup II que no disposa d’un torn de guàrdia de controladors», un sistema que sí que està a la capital del Baix Camp per a la resta de personal i que «aquest dimecres va activar-se sense cap problema». Demanen la incorporació d’almenys dos controladors per tal que «la plantilla estigués equilibrada i no se succeïssin casos com el del mes passat».

Per la seva banda, fonts d’Enaire, gestor de la navegació aèria a l’Estat i responsable de la torre de control de l’Aeroport, apunten que aquest «no presta servei operatiu les 24 hores i el servei d’Enaire està adaptat al seu horari». Sobre el cas de dimecres, detallen que «és possible que un controlador, sempre que estigui disponible i que sigui compatible amb els temps d’activitat i descansos que contempla la legislació vigent, atengui fora de l’horari habitual aquest servei addicional i extraordinari. Aquesta opció es va donar el 29 de novembre».

tracking