Diari Més

Patrimoni

La Casa Navàs oferirà visites diàries i vol ser referent turístic a la província

L’empresari reusenc Xavier Martínez i Serra pren el control de l’edifici modernista, on projecta «un règim d’entrada més complet»

Una imatge de l'aspecte que mostra ara la Casa Navas, projectada per Lluís Domènech i Montaner.

La Casa Navàs oferirà visites diàries i vol ser referent turístic a la provínciaOlívia Molet

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El sistema de visites de la Casa Navàs espera canvis després que el control de l’immoble modernista de la plaça del Mercadal, fins ara exercit pels descendents de la família Blasco Font de Rubinat, hagi passat recentment a les mans de l’empresari reusenc Xavier Martínez i Serra, vinculat a Grup Tecnol, Go Fruselva, Mutua Universal i exmembre del Consell Executiu de la Cambra i fundador del de PIMEC, entre altres. Martínez agafa les regnes de l’immoble en la culminació d’una operació parcial de compravenda que va avançar el Diari Més i que ha hagut de completar diferents tràmits a l’administració pública per la seva catalogació com a Bé Cultural d’Interès Nacional (BCIN). En declaracions a aquest mitjà, l’empresari detallava ahir que «la nostra intenció és que la Casa Navàs sigui molt més visitable», i explicava que «la ciutat de Reus podrà gaudir, en el futur, de visites diàries en un règim molt més complet».

En concret, la voluntat passa per obrir aquesta joia del modernisme a «la qüestió pedagògica, els nens i les escoles», però també a «temes més generals en aquelles èpoques en què hi hagi turisme al territori». «I que sigui la referència a la província de Tarragona per visitar», concloïa Martínez. En l’actualitat, accedir a la Casa Navàs és possible els matins de dissabte no festius en tres torns: a dos quarts d’onze, de dotze i d’una del migdia, al preu de 10 euros i amb tarifa reduïda per a nens de fins a 14 anys i majors de 65. Per a fer-ho cal reservar cita a través de l’Oficina de Turisme de Reus, i afegir-se a una llista d’espera que ahir admetia noves inscripcions per entrar-hi a partir del 23 de desembre.

Bé Cultural d’Interès Nacional

Per consumar el canvi de mans de part de l’edifici, seguint l’article 22 de la Llei 9/1993 del patrimoni cultural per la qual es regeixen els BCINs i tal i com confirmaven la setmana passada fonts de la Generalitat, la propietat va posar-se en contacte amb el Departament de Cultura –com havia fet anteriorment amb l’Ajuntament en un tràmit similar, rutinari per la catalogació de l’immoble–, «i va notificar la intenció de transmetre els béns. Des de Cultura es va respondre, el 18 de setembre, que es renuncia als drets de tempteig i retracte».

Aquest estiu, i segons dades de l’Ajuntament al balanç de la temporada, l’edifici projectat per Domènech i Montaner va ser el cinquè espai de la ciutat en nombre de consultes: el Gaudí Centre va ser el primer (22% de consultes), seguit de la Ruta Modernista (18%), el Pere Mata (19%), la Ruta Gaudí (14%) i la Casa Navàs (12%). Fins a 545 turistes la van visitar entre juny i juliol.

Xavier Martínez, durant la seva intervenció al TEDxAmposta 2016.

La Casa Navàs oferirà visites diàries i vol ser referent turístic a la provínciaTEDx Amposta

tracking